Inflatie daalt sterker dan verwacht in juni: CPI slechts 3%, Bitcoin koers stabiel

Home » Nieuws » Inflatie daalt sterker dan verwacht in juni: CPI slechts 3%, Bitcoin koers stabiel

Het nieuwe CPI (Consumer Price Index) rapport van juni is vrijgegeven door Amerikaanse autoriteiten. In dit rapport worden de inflatiecijfers in het land over de maand juni gedeeld. De resultaten zijn positief, de inflatie in de Verenigde Staten is namelijk sterker afgenomen dan verwacht.  Een positief teken voor de crypto markt volgens analisten, de hoop op verdere renteverlagingen in 2024 neemt toe wat tot een bull rally kan leiden. 

De markt voorspelde een zogeheten CPI, oftewel inflatie, van 3,1% – 3,4% ten opzichte van vorig jaar. Echter de nieuwe cijfers toonden een 3% jaarlijkse stijging van prijzen, 0,1% – 0,4% lager dan de consensus. De inflatie wordt berekend door de kosten van verschillende uitgave categorieën, denk aan vervoer, consumptie, etc., te vergelijken met de prijzen van een jaar geleden. Over het algemeen mikken de Amerikaanse autoriteiten op een inflatie van 2% maar de afgelopen jaren zit de inflatie structureel hoger. 

Eerste daling in consumentenprijzen

Vergeleken met vorige maand wisten de prijzen van sommige categorieën zelfs te dalen. Ten opzichte van vorige maand daalden de consumentenprijzen met 0,1%, terwijl economen een 0,1% stijging hadden voorspeld.

Dit betreft de eerste keer dat consumentenprijzen zijn gedaald in de Verenigde Staten sinds 2020. Een grote reden hiervoor is de daling in olieprijzen, die zakten met 3,8% ten opzichte van vorige maand. 

Bitcoin koers 24 uur
Bitcoin koers in de afgelopen 24 uur. Bron: Coinmarketcap.

Bullish voor de crypto markt

De afname in inflatie is positief voor de aandelen- en crypto markt. De Federal Reserve (FED) heeft de rentetarieven in de Verenigde Staten sterk verhoogd in 2023 om de inflatie te bestrijden. Zij hopen dat een hogere rente de economie, en dus de inflatie, zal remmen doordat consumenten en bedrijven moeilijk aan financiering komen. Lenen is namelijk duurder geworden. 

Nu de inflatie sterker afneemt dan verwacht is de hoop toegenomen onder beleggers dat de FED de rentetarieven in Amerika zal laten zakken, dit geeft de markt meer ruimte om voordeliger te lenen. Hierdoor komt meer geld beschikbaar voor de aandelen- en crypto markt, wat kan leiden tot een mogelijke nieuwe bull rally

Hoop op dubbele renteverlaging

Na het bekendmaken van de positieve inflatiecijfers zet de markt zijn zinnen op een dubbele renteverlaging in de Verenigde Staten. Momenteel staat deze op 5,25 tot 5,5%.

Dit kan betekenen dat de rente kan zakken tot wel 4,75% in 2024. Of de FED daadwerkelijk een verlaging gaat introduceren valt nog te betwijfelen, zolang de economie sterk blijft is de autoriteit niet direct gedwongen om een lagere rente te hanteren. 

De koers van Bitcoin (BTC) reageerde in eerste instantie positief met een stijging boven de $59.000 dollar, maar daalde daarna al snel weer naar $57.000 dollar.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Thomas begon te investeren in Bitcoin in 2017. Tijdens de opvolgende bear market is hij zich volledig gaan verdiepen in blockchain-technologie en raakte hij overtuigd in de baanbrekende potentie ervan. Hij gelooft dat blockchain-technologie ons dagelijks leven zal veranderen.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme