ECB rapport: Digitale euro maakt stappen, maar privacy blijft grootste struikelblok

Home » Nieuws » ECB rapport: Digitale euro maakt stappen, maar privacy blijft grootste struikelblok

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs haar eerste voortgangsrapport over de ontwikkeling van een digitale centralebankvaluta (CBDC) gepubliceerd.

Dit rapport, uitgebracht op 24 juni, legt de nadruk op privacybescherming en de technische aspecten van de digitale euro.

Privacy en beveiligingsmaatregelen

De ECB heeft beloofd dat pseudonimisering, hashing-functies en encryptie belangrijke technieken zullen zijn om de privacy van gebruikers te beschermen.

Bovendien kunnen betaaldienst aanbieders financiële consumentengegevens niet gebruiken voor commerciële diensten zonder uitdrukkelijke toestemming van de betreffende persoon.

Offline transacties mogelijk

Het rapport beschrijft ook methoden voor het uitvoeren van offline transacties, waarbij directe betalingen tussen partijen mogelijk zijn zonder tussenkomst van een derde partij.

Deze transacties zouden rechtstreeks op de betaalapparaten van de gebruikers worden verrekend, met gebruik van smartphones en toekomstige ‘slimme kaarten’.

ecb digitale euro cnbc
Bron: Europa.eu.

Tijdslijn en regelgeving

Naar aanleiding van consultaties met dienstverleners, infrastructuurontwikkelaars en het algemene publiek, zal de nieuw opgerichte ‘Rulebook Development Group’ tegen eind 2024 de eerste conceptversie van het technische en regelgevende kader van de CBDC afronden.

Kritiek en zorgen over CBDC’s

Tegelijkertijd blijft er binnen de crypto gemeenschap bezorgdheid bestaan over de privacy en fundamentele menselijke vrijheden in verband met het gebruik van CBDC’s. Tijdens het Oslo Freedom Forum werden voorbeelden besproken waarbij staatsactoren activa van individuen in beslag namen.

Volgens een rapport van Trezor in 2023 heeft 73% van de respondenten aangegeven bezorgd te zijn over de privacykwesties die een CBDC met zich mee zou brengen, evenals de ongeëvenaarde controle die het regeringen zou geven over consumentengedrag.

Standpunt in de VS

In de Verenigde Staten hebben wetgevers stappen ondernomen tegen CBDC’s. Zo stemde het Huis van Afgevaardigden onlangs in met de ‘CBDC Anti-Surveillance State Act’, die de risico’s van centraal beheerde digitale valuta voor de vrijheid in open samenlevingen benadrukt.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme