JPMorgan past schatting van Bitcoin productiekosten aan naar $45.000

Home » Nieuws » JPMorgan past schatting van Bitcoin productiekosten aan naar $45.000

Volgens rapporten van JPMorgan is de geschatte kostprijs voor het minen van Bitcoin (BTC) bijgesteld naar ongeveer $45.000, een daling ten opzichte van eerdere schattingen die boven de $50.000 dollar lagen.

De bank had een aanzienlijke daling van de hashrate verwacht na de halvering van Bitcoin, een gebeurtenis die elke vier jaar plaatsvindt en de beloning voor miners halveert. Deze daling is inderdaad ingetreden, zij het met enige vertraging.

Impact van het Runes-protocol

De vertraging in de daling van de hashrate wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de lancering van het Runes-protocol. Dit nieuwe tokencreatie mechanisme op het netwerk zorgde voor een tijdelijke piek in transactiekosten, wat miners een tijdelijke financiële impuls gaf na de halvering.

“Dit bood een tijdelijke boost aan de inkomsten van miners direct na de halvering van Bitcoin,” aldus Nikolaos Panigirtzoglou en zijn team. Miners konden het verlies aan beloningen compenseren met de stijging in transactiekosten, waardoor de blokbeloningen bijna ongewijzigd bleven. Echter, de boost van het Runes-protocol was van korte duur, en de activiteit en fees zijn de afgelopen weken dramatisch gedaald.

Uitdagingen voor miners

Naarmate de hype rond het Runes-protocol afnam en de tijdelijke inkomstenboost voor miners verdween, daalde het stroomverbruik op het netwerk sterker dan de hashrate. Dit duidt erop dat onrendabele miners met inefficiënte setups het netwerk hebben verlaten.

Er is ook sprake van een feedbacklus met Bitcoin-prijzen: “Hoe meer de Bitcoin-prijzen dalen, des te hoger het aantal onrendabele miners dat onder druk komt te staan om het netwerk te verlaten, wat resulteert in een grotere daling van de hashrate en de productiekosten van Bitcoin,” voegde het rapport toe.

Beperkt opwaarts potentieel

JPMorgan voorziet op de korte termijn een beperkt opwaarts potentieel voor Bitcoin vanwege verschillende eerder geïdentificeerde tegenwinden, waaronder een gebrek aan positieve katalysatoren en het verdwijnen van de retail impuls. De bank handhaaft een voorzichtige visie op de toekomst van Bitcoin-investeringen, waarbij zij op middellange termijn een productiekostendoel van $42.000 voorziet, zelfs als de huidige schatting op $45.000 dollar staat.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme