75% van gestolen crypto fondsen in 2023 verplaatst naar DeFi, volgens Chainalysis

Home » Nieuws » 75% van gestolen crypto fondsen in 2023 verplaatst naar DeFi, volgens Chainalysis

Volgens een recent rapport van Chainalysis, een toonaangevend blockchain-analysebedrijf, maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van zogenaamde ‘crypto drainers’ om cryptocurrencies te stelen.

Deze phishing-hulpmiddelen, ontworpen voor het web3 ecosysteem, misleiden gebruikers door zich voor te doen als legitieme web3-projecten, waardoor slachtoffers verleid worden hun crypto wallets te koppelen en transacties goed te keuren die de controle over de fondsen aan de aanvallers geven.

Bekende slachtoffers en methoden

Het rapport wijst uit dat zowel grote als kleine crypto-gebruikers, inclusief beroemdheden zoals Mark Cuban en Seth Green, slachtoffer zijn geworden van deze tactiek. Drainers stelen direct fondsen uit de wallets van gebruikers, vaak door neppe web3-sites te promoten binnen Discord-gemeenschappen en via gecompromitteerde sociale media accounts.

Veranderende tactieken

Chainalysis merkt op dat de strategieën van cybercriminelen die drainers bedienen, aanzienlijk zijn veranderd. Waar in eerdere jaren gecentraliseerde crypto beurzen vaak werden gebruikt om de gestolen middelen te wassen, zien we nu dat drainers voornamelijk gebruikmaken van gedecentraliseerde financiën (DeFi) projecten zoals decentralized exchanges, bridges en swap services.

chainalysis rapport defi
Bron: Chainalysis.

Dit markeert een belangrijke verschuiving in hoe fondsen worden verplaatst en witgewassen binnen het crypto-ecosysteem.

Crypto drainers en Bitcoin

Interessant is dat het rapport een specifieke drainer identificeert binnen het Bitcoin (BTC) netwerk, wat ongebruikelijk is aangezien de meeste drainer-activiteit zich concentreert op het Ethereum (ETH) netwerk. De Bitcoin-drainer, vermomd als het NFT-platform Magic Eden, heeft ongeveer $500,000 gestolen via meer dan 1.000 kwaadaardige transacties.

Aanbevelingen voor preventie

Chainalysis biedt ook advies over hoe gebruikers zich kunnen beschermen tegen deze kwaadaardige actoren.

Het rapport benadrukt het belang van zorgvuldige controle van alle web3-interacties, het vermijden van onbekende of niet-geverifieerde projecten en het gebruik van beveiligingspraktijken zoals het niet delen van privésleutels en het verifiëren van de authenticiteit van elke website voordat er interactie plaatsvindt.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme