Zwitserse toezichthouder sluit crypto-bank FlowBank na kapitaaltekort

Home » Nieuws » Zwitserse toezichthouder sluit crypto-bank FlowBank na kapitaaltekort

De Zwitserse financiële toezichthouder, de Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA), heeft de online bank FlowBank, die handel in cryptocurrency’s aanbood, gesloten en failliet verklaard.

Dit besluit volgde nadat de bank ernstige schendingen van de operationele standaarden die vereist zijn voor bankactiviteiten had begaan.

Kapitaalvereisten niet gehaald

Volgens een verklaring van FINMA op 13 juni had FlowBank niet langer het minimaal vereiste kapitaal voor zijn bedrijfsvoering. Er waren geen vooruitzichten op een herstructurering, mede door zorgen dat de bank overbelast was met schulden.

“De bank moet worden geliquideerd,” concludeerde FINMA nadat werd vastgesteld dat de bank zijn verplichtingen om voldoende kapitaal te houden ernstig had geschonden.

Achtergrond van FlowBank

FlowBank, opgericht in 2020, bood naast bankdiensten ook handel in cryptovaluta aan. De bank was deels in bezit van het crypto-activabeheerbedrijf CoinShares en bood naar verluidt bankdiensten aan Binance.

FlowBank had CHF 680 miljoen (ongeveer $760 miljoen dollar) aan totale activa, beheerde meer dan 22.000 klantrekeningen en had ongeveer 140 werknemers wereldwijd.

flowbank failliet zwitserland
Bron: Satoshi Club op X.

Toezicht en ingrijpen door FINMA

FINMA plaatste FlowBank al een jaar na de lancering op haar toezichtlijst. In oktober 2021 ondernam de regulator handhavingsacties tegen de bank toen zij “ernstige overtredingen van het toezichtrecht” constateerde, specifiek met betrekking tot de kapitaalvereisten. Twaalf maanden later werd een onafhankelijke auditor aangesteld om toe te zien op de naleving van de regels door FlowBank.

In juni 2023 intensiveerde FINMA het toezicht door nog een supervisor aan te stellen om de financiële activiteiten van FlowBank en verdere nalevingsfouten te onderzoeken. Dit onderzoek onthulde “talrijke risicovolle zakelijke relaties” en de verwerking van grote transacties zonder de juiste due diligence.

Bescherming van klantfondsen

Klanten met tot CHF 100.000 (ongeveer $111.710 dollar) aan fondsen worden als eerst beschermd, benadrukte FINMA, die zal streven naar een zo snel mogelijke terugbetaling van deze fondsen.

Juridische nasleep

Hoewel FINMA op 8 maart 2024 de licentie van de bank introk, heeft deze beslissing nog geen juridische werking aangezien er een beroep loopt bij de Federale Administratieve Rechtbank.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme