Nigeriaanse Centrale Bank legt fintech-bedrijven restricties op wegens crypto-handel

Home » Nieuws » Nigeriaanse Centrale Bank legt fintech-bedrijven restricties op wegens crypto-handel

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) heeft onlangs strengere regels opgelegd aan vier fintech-bedrijven, waaronder Moniepoint, PalmPay, Opay en Kuda, om de creatie van nieuwe accounts te staken.

Dit besluit komt voort uit zorgen dat deze platforms gebruikt worden door crypto handelaren, wat de waardedaling van de lokale valuta zou kunnen versterken. De richtlijn is mede ingegeven door een lopende audit van de ‘Know Your Customer’ (KYC) procedures bij deze bedrijven.

Tijdelijke bevriezing van accounts

Volgens een rapport van Techcabal heeft de CBN deze richtlijn kort na acties van de Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) uitgevaardigd, die meer dan 1.140 bankrekeningen blokkeerde wegens vermeende illegale buitenlandse transacties.

Een uitvoerend medewerker van een van de getroffen fintech-bedrijven, die anoniem wenst te blijven, bevestigde dat de bevriezing van het aanmaken van nieuwe accounts tijdelijk is en direct verband houdt met de KYC-audit.

Relatie fintechs en CBN onder druk

Een andere anonieme bron meldde dat de CBN en de Nigeriaanse Nationale Veiligheidsdienst voorafgaand aan het uitvaardigen van de richtlijn gesprekken voerden met de vier fintech-bedrijven. “De CBN is van mening dat veel cryptohandelaren de fintech-platforms gebruikten om de valutamarkt te ontwrichten. Banken hebben een betere relatie met de toezichthouder, terwijl fintechs die soort relatie en reputatie bij de CBN nog moeten opbouwen,” aldus de bron.

Recente ontwikkelingen in cryptoregulatie

Ondanks een eerdere circulaire van de CBN uit december 2023 die financiële instellingen aanspoorde om rekeningopeningen te vergemakkelijken en diensten te bieden voor crypto-transacties, lijkt er een teruggang in beleid. Deze recente maatregelen lijken te zijn ingegeven door de aanhoudende druk op de Nigeriaanse naira tegenover belangrijke valuta’s.

De Nigeriaanse overheid heeft haar aandacht verschoven van alleen Binance, die beschuldigd wordt van het illegaal overmaken van meer dan $26 miljard uit de economie, naar andere crypto beurzen en nu ook technologiebedrijven in de financiële sector.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme