Canadese rechter: bevriezing crypto-donaties bij protesten ongrondwettelijk

Home » Nieuws » Canadese rechter: bevriezing crypto-donaties bij protesten ongrondwettelijk

De Federale Rechtbank van Canada heeft bepaald dat het bevriezen van fondsen en crypto-donaties aan protesterende vrachtwagenchauffeurs door de Canadese regering ongrondwettelijk was.

In een recente uitspraak stelde rechter Richard Mosley dat er geen nationale noodsituatie was die het inroepen van de Noodtoestandwet rechtvaardigde.

Onnodig en ongrondwettelijk

Premier Justin Trudeau’s regering gebruikte deze wet voor het eerst in februari 2022 om donaties, inclusief cryptocurrencies, aan de vrachtwagenchauffeurs die protesteerden tegen COVID-19 beperkingen, te bevriezen. Deze actie werd door de rechtbank als ongrondwettelijk beschouwd.

De “Freedom Convoy”-protesteerders blokkeerden met vrachtwagens straten in Ottawa tegen een vaccinatiemand voor vrachtwagenchauffeurs die de grens tussen Canada en de Verenigde Staten overstaken. Diverse groepen, waaronder de Canadese burgerrechten vereniging (CCLA), betoogden dat de actie van de regering onnodig en ongrondwettelijk was. Na de uitspraak verklaarde de CCLA dat het besluit een belangrijk precedent schept voor toekomstige regeringen.

Mosley benadrukte dat de Noodtoestandwet een laatste redmiddel moet zijn, niet iets wat ingeroepen kan worden uit gemak of efficiëntie.

Cryptocurrency speelde een belangrijke rol in de financiering van de protesten in 2022. Crowdfundingplatforms zoals Tallycoin en GiveSendGo werden gebruikt om grote bedragen in te zamelen, nadat GoFundMe meer dan $9 miljoen aan donaties bevroor.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme