Vitalik Buterin waarschuwt voor gevaren van superintelligente AI en pleit voor decentralisatie

Home » Nieuws » Vitalik Buterin waarschuwt voor gevaren van superintelligente AI en pleit voor decentralisatie

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), heeft zijn zorgen geuit over de snelle ontwikkeling van superintelligente kunstmatige intelligentie (AI) en de concentratie van macht binnen de AI-industrie. Buterin benadrukte de risico’s verbonden aan superintelligente AI en waarschuwde tegen het overhaast ontwikkelen ervan.

Hij sprak zich specifiek uit tegen het toewijzen van $7 biljoen dollar voor serverfarms, een verwijzing naar de ambitieuze plannen van Sam Altman voor AI-chipfabricatie. Buterin pleit voor een gedecentraliseerd AI-ecosysteem en benadrukt het belang van open modellen die op consumentenhardware kunnen draaien. Dergelijke modellen beschouwt hij als een cruciale buffer tegen een toekomst waarin de waarde van AI wordt gemonopoliseerd door enkele centrale entiteiten.

Regulering en innovatie

Verder ondersteunt Buterin een regelgevend kader dat onderscheid maakt tussen “kleine” en “grote” AI-modellen, waarbij de laatste onderheviger zouden moeten zijn aan strengere regelgeving. Hij merkt op dat modellen met 405 miljard parameters buiten het bereik van consumentenhardware vallen, terwijl modellen met 70 miljard parameters dat niet zijn, aangezien hij zelf dergelijke modellen beheert.

vitalik buterin tweet x
Bron: Vitalik Buterin op X.

Buterin uit echter zijn bezorgdheid dat veel huidige regelgevende voorstellen uiteindelijk alle modellen als “groot” kunnen classificeren, wat innovatie zou kunnen verstikken en de ontwikkeling van kleinere, open-source AI-modellen zou kunnen belemmeren.

De Context van AI-ontwikkeling

Buterin’s opmerkingen volgen op grote ontwikkelingen binnen de AI-industrie, waaronder Altman’s controversiële inspanningen om massale financiering te beveiligen voor AI-chipprojecten en zijn tijdelijke verwijdering van OpenAI, die diepe verdeeldheid binnen de AI-gemeenschap over het tempo en de richting van AI-ontwikkeling aan het licht bracht.

Volgens Buterin is het bevorderen van een divers en gedecentraliseerd AI-landschap essentieel om risico’s te mitigeren en te zorgen dat de voordelen van AI breed worden verspreid in plaats van geconcentreerd in de handen van een paar machtige entiteiten.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme