Turkse president benoemt crypto-professor tot lid van centrale bankcommissie

Home » Nieuws » Turkse president benoemt crypto-professor tot lid van centrale bankcommissie

President Recep Tayyip Erdoğan van Turkije heeft professor Fatma Özkul, een expert op het gebied van cryptocurrency’s en blockchain-technologie, benoemd tot lid van de Monetaire Beleidscommissie van de centrale bank.

Dit werd bekendgemaakt via een decreet dat op 22 december is uitgevaardigd door Bloomberg.

Inflatie beheersing

Sinds 2012 is Özkul docent aan de Marmara Universiteit in Istanbul, met een academische focus op boekhouding, financiën, auditing, blockchain-technologie en digitale activa. Ze heeft in 2022 een boek geschreven over de boekhouding van cryptovaluta, zoals te lezen is in haar universiteitsprofiel.

Als nieuwste lid van de Monetaire Beleidscommissie van de Turkse centrale bank heeft Özkul als primaire taak het vaststellen van de benchmarkrente om inflatie te beheersen. Op 21 december verhoogde de commissie de rente van het land met 2,5 procentpunten tot 42,5%, na een inflatie van meer dan 61,98% in november.

Na zijn overwinning in de algemene verkiezingen in mei, heeft Erdoğan een nieuw economisch team samengesteld, waarbij voormalig Goldman Sachs-bankier Hafize Gaye Erkan werd aangesteld als gouverneur van de centrale bank. In 2022 heeft de centrale bank met succes de eerste test uitgevoerd van haar eigen digitale valuta, de Digitale Turkse Lira.

De economische omstandigheden in Turkije hebben geleid tot een toename in de adoptie van cryptovaluta. Uit een rapport van blockchain-analysebedrijf Chainalysis blijkt dat Turkije wereldwijd op de vierde plaats staat wat betreft ruwe crypto-transactie volumes, met ongeveer $170 miljard dollar aan activiteiten tussen juli 2022 en juni 2023, net achter de Verenigde Staten, India en het Verenigd Koninkrijk. Ook is gebleken dat meer dan de helft van alle Turkse volwassenen investeert in cryptocurrency’s.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme