Filipijnen plannen uitgifte groothandel CBDC binnen twee jaar, zonder blockchain

Home » Nieuws » Filipijnen plannen uitgifte groothandel CBDC binnen twee jaar, zonder blockchain

De Filipijnen staan op het punt binnen twee jaar een groothandel centrale bank digitale valuta (CBDC) uit te geven, volgens gouverneur Eli Remolona Jr van de Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP). Echter, de centrale bank is niet van plan gebruik te maken van blockchain of digitale grootboek technologie die veel virtuele activa ondersteunt.

Dit besluit is ingegeven door ervaringen van andere centrale banken met blockchain, die niet succesvol waren, zo meldde Remolona aan Inquirer.net.

CBDC’s zijn digitale tokens uitgegeven door centrale banken, waarbij retail CBDC’s door het algemene publiek gebruikt kunnen worden en groothandel CBDC’s exclusief voor institutioneel gebruik zijn. De Filipijnse centrale bank is al sinds 2020 bezig met een verkennende studie naar CBDC’s. De Bank voor Internationale Betalingen, die de samenwerking tussen centrale banken wereldwijd coördineert, merkte in november op dat de instellingen niet voldoende voorbereid zijn op de risico’s die CBDC’s met zich meebrengen.

De BSP erkent dat een retail CBDC bankruns in tijden van financiële stress kan verergeren, terwijl een groothandel versie de efficiëntie en veiligheid van binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen kan verbeteren. “De beslissing is om het te beperken tot groothandel. Geen retail,” benadrukte Remolona.

Daarnaast heeft de centrale bank te maken met strikte regelgeving rondom de crypto-industrie om de lokale markt te beschermen tegen buitenlandse partijen, zoals het verbod op Binance door de Filipijnse Securities and Exchange Commission (SEC) vanwege ongeregistreerde activiteiten in het land.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme