Bitvavo ziet winsten met 99,7% verdampen in 2022

Home » Nieuws » Bitvavo ziet winsten met 99,7% verdampen in 2022

Het jaar 2022 markeerde een grote financiële tegenslag voor Bitvavo, Nederlands grootste cryptobedrijf. Te midden van een uitdagende periode, bekend als de ‘crypto winter’, met lage koersen en verminderde handel, zag Bitvavo zijn winst bijna volledig verdampen, met een daling van 99,7%.

Deze neergang werd voornamelijk veroorzaakt door grote verliezen door de samenwerking met Genesis, een partner van de inmiddels failliete crypto beurs FTX.

Ingrijpen

De oprichters van Bitvavo moesten ingrijpen om het bedrijf te redden door een lening van €80 miljoen te verstrekken. Deze maatregel werd genomen als voorzorg om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, ondanks de verzekering van het bedrijf dat er geen directe continuïteitsproblemen waren. Daarnaast hadden klanten van Bitvavo voor €280 miljoen aan cryptocurrencies uitstaan bij Genesis, waarover zij een hoge rente ontvingen.

De situatie verslechterde toen Genesis zijn financiële verplichtingen niet meer kon nakomen. Als gevolg hiervan beloofde Bitvavo’s CEO Mark Nuvelstijn, samen met zijn medeaandeelhouders, garant te staan voor deze bedragen. Zij hebben uiteindelijk €95 miljoen op de bedrijfsrekening van Bitvavo gestort. Ondanks deze acties werd in het jaarverslag van Bitvavo een extra garantstelling van €45 miljoen door de aandeelhouders aan het bedrijf gemeld.

De impact van de investering in Genesis en de algemene malaise in de cryptomarkt waren duidelijk zichtbaar in de financiële resultaten van Bitvavo. Het bedrijf heeft zijn personeelsbestand uitgebreid van 49 naar 146 medewerkers, wat leidde tot een stijging van de personeelskosten van €13 miljoen naar ruim €19 miljoen. Daarnaast is er aanzienlijk geïnvesteerd in marketing, wat resulteerde in een toename van het budget met 427% tot ruim €12,6 miljoen.

Bitvavo moest ook miljoenen afschrijven op leningen aan Genesis. Aanvankelijk was er hoop het volledige bedrag terug te krijgen, maar de laatste schattingen wijzen op een te verwachten verlies van minstens €55 miljoen. De curator van de failliete boedel van Genesis heeft aangegeven eerst de particuliere beleggers te willen compenseren, waarna professionele beleggers zoals Bitvavo aan de beurt komen.

De situatie rond Genesis en DCG, die beiden worden beschuldigd van fraude, blijft onzeker. Bitvavo blijft echter hoopvol over de afronding van het teruggaveproces, waarbij verwacht wordt dat de terugbetalingen tegen eind van het eerste kwartaal van het volgende jaar zullen beginnen, met het grootste deel op korte termijn.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme