P2P.org, een platform voor Ethereum (ETH) blockchain validatie, heeft op 27 mei een geavanceerde Restaking API gelanceerd.
Deze API automatiseert het proces van Ether herstaken op gedecentraliseerde platforms zoals EigenLayer, met als doel het optimaliseren van beloningen.
Voordelen voor tussenpersonen
Alex Esin, CEO van P2P.org, onderstreepte de waarde van de nieuwe API voor tussenpersonen door hen in staat te stellen Ether niet alleen te staken maar ook opnieuw te staken op het platform van EigenLayer. Dit initiatief beoogt de dienstverlening van klanten te verbeteren door het maximaliseren van staking beloningen en de mogelijkheden voor airdrops.
“Onze klanten kunnen nu hun gebruikers de mogelijkheid bieden om Ether gemakkelijk opnieuw te staken, waardoor ze hun staking beloningen en kansen op airdrops maximaliseren, direct vanaf hun eigen platformen,” zei Esin.
Hoe werkt Ethereum staking?
Staking op Ethereum houdt in dat je 32 Ethereum vastzet om transacties te valideren onder het proof-of-stake protocol, dat in 2022 werd geïntroduceerd. Restaking, een concept dat door EigenLayer in april 2024 werd gepionierd, stelt gebruikers in staat om ETH op meerdere protocollen tegelijk te staken.
Dit versterkt niet alleen de veiligheid van het netwerk, maar breidt ook de bruikbaarheid uit.
Diverse beloningen via de Restaking API
De Restaking API van P2P.org biedt een reeks beloningen, waaronder staking- en restakingbeloningen, incentives van Secret Shared Validators, toekomstige beloningen van EigenLayer, en airdrops van Actively Validated Services.
Deze zijn allemaal toegankelijk via één geïntegreerd aansluitpunt, wat het voor gebruikers gemakkelijker maakt om hun cryptocurrencies effectiever te beheren.
Mogelijke risico’s en zorgen
Hoewel restaking nieuwe kansen biedt voor het ondersteunen van diverse blockchain projecten met gestaked Ether, bestaan er zorgen over het verhoogde risico door herhaalde toewijzingen aan soortgelijke validators.
Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, waarschuwde in 2023 dat restaking protocollen grote systemische risico’s voor de blockchain kunnen opleveren.