Helft van Duitsers open voor digitale Euro, velen nog onwetend

Home » Nieuws » Helft van Duitsers open voor digitale Euro, velen nog onwetend

Nieuw onderzoek door de Deutsche Bundesbank, waarbij 2.012 mensen zijn ondervraagd, toont aan dat de helft van de Duitsers zich kan voorstellen de digitale euro te gebruiken als aanvullende betalingsoptie. Ondanks dit enthousiasme, gaf een aanzienlijk deel van de respondenten aan dat zij “zeker niet” of “waarschijnlijk niet” van plan zijn om het te gebruiken.

Opmerkelijk is dat 60% van de respondenten aangaf nog nooit iets over de digitale euro te hebben gehoord, gelezen of gezien. Van degenen die wel bekend waren met het concept, was er verwarring: ongeveer een kwart wist niet precies wat het was en 16% dacht zelfs dat het een cryptocurrency was.

Misverstanden en informatietekort

Onder de respondenten heersten er diverse misverstanden over de digitale euro. Bijna 30% dacht dat de digitale euro bedoeld was om contant geld te vervangen of geloofde zelfs dat contant geld zou worden afgeschaft met de introductie ervan.

Slechts 17% had correct begrepen dat het een vorm van digitaal geld is, uitgegeven door de centrale banken van het Eurosysteem, die naast andere betaalmethoden zoals contant geld zou bestaan.

Bundesbank digitale euro onderzoek
Bron: Bundesbank.

Privacy als grootste zorg

De bescherming van persoonlijke gegevens blijkt de grootste zorg te zijn onder de Duitsers. Meer dan driekwart van de ondervraagden vindt privacybescherming bij de digitale euro “zeer belangrijk” of “belangrijk”.

Ook hecht meer dan 70% belang aan het feit dat de digitale euro gebaseerd is op Europese infrastructuur, terwijl meer dan 60% het belangrijk vindt dat de digitale euro door de overheid wordt uitgegeven en offline betaalmogelijkheden biedt.

De voorbereidingsfase en toekomstplannen

De voorbereidingsfase, die loopt tot oktober 2025, focust zich op het finaliseren van regelgeving en het vinden van mogelijke uitgevers voor de digitale euro. Joachim Nagel, president van de Bundesbank, benadrukte dat er nog veel informatie moet worden verstrekt. Hij verzekerde dat de centrale banken van het Eurosysteem geen interesse hebben in gebruikersgegevens en dat de digitale euro privacy veel effectiever zal beschermen dan huidige commerciële betaaloplossingen.

Volgens Burkhard Balz, lid van de raad van bestuur van de Bundesbank verantwoordelijk voor het digitale europroject, zullen burgers op zijn vroegst in 2028 hun eerste betalingen met de digitale euro kunnen doen.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme