Finse politie doorbreekt privacy-schild van Monero in unieke cyberzaak

Home » Nieuws » Finse politie doorbreekt privacy-schild van Monero in unieke cyberzaak

In een opzienbarende zaak in Finland hebben autoriteiten succesvol digitale sporen van afpersingsbetalingen gevolgd, waarbij zowel Bitcoin (BTC) als Monero (XMR), een cryptocurrency bekend om zijn privacyfuncties, betrokken waren.

Monero transacties toch traceerbaar

Julius Aleksanteri Kivimäki, de verdachte in deze zaak, wordt beschuldigd van het hacken van een privé psychotherapie centrum, Vastaamo, en het afpersen van zowel het centrum als individuele patiënten met dreigementen om gevoelige gegevens van ongeveer 33.000 patiënten te publiceren, tenzij er een losgeld in Bitcoin werd betaald.

Toen Vastaamo weigerde te betalen, richtte Kivimäki zich op de patiënten zelf, van wie velen uiteindelijk het gevraagde losgeld betaalden. Om de oorsprong van de betalingen te verbergen, werden de ontvangen Bitcoins eerst naar een exchange gestuurd die geen identificatie eiste, omgezet in Monero, en vervolgens naar een persoonlijke Monero-portemonnee verplaatst. De fondsen werden later naar Binance verstuurd, teruggewisseld naar Bitcoin en verspreid over verschillende wallets.

Ondanks de complexiteit van deze transacties en de privacyfuncties van Monero, slaagden de Finse autoriteiten erin het cryptospoor te herleiden. De details van hoe dit precies is bereikt, zijn niet vrijgegeven, maar het wijst op de toenemende vaardigheid van overheidsinstanties om digitale transacties te volgen, zelfs die welke ontworpen zijn om privacy te waarborgen. Dit succes wordt mede mogelijk gemaakt door geavanceerde trackingoplossingen ontwikkeld door bedrijven zoals Chainalysis, die ingewikkelde algoritmes gebruiken om cryptotransacties te volgen.

Kivimäki, die sinds februari 2023 vastzit na te zijn uitgeleverd door Frankrijk, ontkent alle beschuldigingen.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme