Wat is total supply?

Home » Hub » Begrippen » Wat is total supply?

Total Supply is het totale aantal munten of tokens dat ooit zal worden gecreëerd binnen een bepaalde cryptocurrency.

Total supply uitgelegd

In de context van cryptocurrencies, verwijst “Total Supply” naar het totale aantal munten of tokens dat ooit zal bestaan voor een specifieke cryptocurrency. Dit is een vooraf gedefinieerd cijfer en wordt vaak vastgesteld bij de oprichting van de munt of het token, hoewel er uitzonderingen zijn.

De reden voor het vaststellen van een Total Supply kan variëren. In sommige gevallen wordt dit gedaan om schaarste te creëren, wat kan leiden tot een hogere vraag en potentieel hogere prijzen. In andere gevallen kan het zijn om inflatie te beheersen of om de waarde van de munt stabiel te houden.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat “Total Supply” verschilt van “Circulating Supply”. Circulating Supply verwijst naar het aantal munten dat momenteel in omloop is en beschikbaar is voor het publiek. Er kunnen situaties zijn waarin delen van de Total Supply nog niet zijn vrijgegeven of nog worden gemijnd.

Bij het evalueren van een cryptocurrency is het belangrijk om zowel de Total Supply als de Circulating Supply in overweging te nemen. Samen kunnen ze inzicht geven in de mogelijke toekomstige waarde, schaarste en vraag naar die specifieke munt of token.

Total supply van bekende munten

Laten we kijken naar de Total Supply van enkele van de meest bekende cryptocurrencies tot mijn laatste kennisupdate in september 2021:

 1. Bitcoin (BTC):
  • Total Supply: 21 miljoen BTC
  • Bijzonderheid: Dit is een vastgesteld aantal, wat betekent dat er nooit meer dan 21 miljoen BTC zullen zijn. Het mijnen van alle bitcoins wordt rond 2140 verwacht.
 2. Ethereum (ETH):
  • Total Supply: Geen vast bovengrenslimiet zoals bij Bitcoin.
  • Bijzonderheid: Ethereum werkt momenteel aan overgang naar Ethereum 2.0, wat zal overschakelen van een proof-of-work (PoW) naar een proof-of-stake (PoS) consensusmechanisme. Dit heeft invloed op de uitgifte van nieuwe ETH.
 3. Ripple (XRP):
  • Total Supply: 100 miljard XRP.
  • Bijzonderheid: XRP werd vooraf gemijnd, wat betekent dat alle tokens al bij de lancering bestonden. Een deel hiervan wordt maandelijks vrijgegeven uit een ‘escrow’ om de markt te voorzien.
 4. Litecoin (LTC):
  • Total Supply: 84 miljoen LTC.
  • Bijzonderheid: Geïnspireerd door Bitcoin, maar met snellere transactietijden en een andere hashing-algoritme.
 5. Cardano (ADA):
  • Total Supply: 45 miljard ADA.
  • Bijzonderheid: Cardano onderscheidt zich door een sterk onderzoeksgebaseerde aanpak en peer-reviewed wetenschap.

De hierboven genoemde aantallen geven de maximale hoeveelheid munten weer die ooit in omloop zullen komen voor elke respectievelijke cryptocurrency. De daadwerkelijke Circulating Supply kan, vooral voor munten zoals XRP, aanzienlijk lager zijn dan de Total Supply. Voordat je investeert in een cryptocurrency, is het verstandig om zowel de Total Supply als de Circulating Supply en andere factoren te overwegen.

Total supply versus Circulating supply

Terwijl Total Supply het volledige potentieel of de limiet van een munt aangeeft, vertegenwoordigt Circulating Supply de huidige realiteit: hoeveel van die munten nu in de economie aanwezig zijn. Er kan een discrepantie zijn tussen de twee, wat vaak het geval is door factoren als vergrendelingsperioden, reserves, en nog niet gemijnde munten. Dit verschil is cruciaal voor investeerders om te begrijpen, aangezien een grote onbenutte Total Supply kan wijzen op mogelijke toekomstige inflatie van de munt, terwijl een hoge Circulating Supply kan duiden op stabiliteit en adoptie.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme