CryptoPunk #2386 verkocht voor een schijntje: Slimme contracten zorgen voor opschudding

Home » Nieuws » CryptoPunk #2386 verkocht voor een schijntje: Slimme contracten zorgen voor opschudding

Op woensdag werd in de wereld van niet-vervangbare tokens (NFT’s) CryptoPunk #2386, een zeer gewild stuk uit de bekende CryptoPunks-collectie, verkocht voor slechts 10 Ethereum (ongeveer $23.000), terwijl zijn geschatte marktwaarde rond de 600 ETH ($1,5 miljoen) lag.

Deze gebeurtenis heeft zowel verbazing als bewondering gewekt binnen de NFT-gemeenschap.

Hoe kon dit gebeuren?

CryptoPunks, al jaren een van de meest waardevolle NFT-collecties op het Ethereum (ETH) netwerk, blijven populair ondanks de dalende interesse in NFT’s. De fractionering van deze NFT’s in kleinere delen heeft het mogelijk gemaakt voor meerdere investeerders om aandeelhouder te worden van één NFT.

cryptopunk 2386 verkoop
Bron: X.

Punk #2386 werd in 2020 via het platform Niftex opgesplitst in 10.000 tokens. Toen het platform stopte, viel de NFT in de vergetelheid en werd hij ontoegankelijk voor veel aandeelhouders.

Slim gebruik van smart contract

Een koper maakte gebruik van een weinig bekende functie in het smart contract, waardoor hij een bod kon uitbrengen op de gehele NFT. Hij bood 10 ETH voor alle tokens, wat neerkomt op slechts 0,001 ETH per aandeel.

Omdat de meeste aandeelhouders niet reageerden, werd er geen tegenbod uitgebracht en wist de koper de NFT te bemachtigen voor een spotprijs.

Reacties uit de NFT-gemeenschap

De verkoop heeft gemengde reacties opgeroepen binnen de gemeenschap. Sommigen zien het als een vorm van diefstal, terwijl anderen het bewijs zien van de mogelijkheden die smart contracts en decentralisatie bieden.

Een gebruiker beschreef de situatie als volgt: “Een man loopt een verlaten kunstgalerij binnen, beheerd door robots. Hij biedt 1 procent van de werkelijke waarde voor een van de meest waardevolle werken. Niemand hoort hem, behalve de robots. Na een week geven de robots het kunstwerk over. De man loopt weg met een fortuin.”

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox