Het BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (BUIDL) is officieel het grootste getokeniseerde schatkistfonds ter wereld geworden op blockchain.
Het fonds heeft onlangs het Franklin OnChain US Government Money Fund (BENJI) van Franklin Templeton overtroffen in marktkapitalisatie.
Explosieve groei in slechts zes weken
Sinds de lancering zes weken geleden heeft BUIDL snel de aandacht van de markt getrokken en een marktkapitalisatie van $375 miljoen dollar bereikt. Ter vergelijking: het BENJI-fonds, voorheen de leider in deze wereld, heeft momenteel een marktkapitalisatie van $368 miljoen dollar.
In april groeide de waarde van BUIDL met 36,5%, van 274 miljoen naar 375 miljoen dollar, terwijl de groei van BENJI bescheiden was, met een stijging van slechts 2,1% van 360 miljoen naar 368 miljoen dollar in dezelfde periode.
Innovatie en adoptie van blockchain in de financiële dienstverlening
Franklin Templeton was pionier met BENJI in 2021 en vestigde het als het eerste in de Verenigde Staten geregistreerde fonds dat de openbare blockchain gebruikt om transactieverwerking en het vastleggen van aandeelhouderschap te verbeteren. BENJI-tokens, gebaseerd op de Stellar (XLM) en Polygon (MATIC) blockchains, vertegenwoordigen uniek de fondsaandelen.
Ondanks de innovatieve aanpak van BENJI, heeft BlackRock’s BUIDL snel de toppositie bereikt, wat de snelle acceptatie en het potentieel van blockchain binnen de mainstream financiële diensten benadrukt.
De toekomst van tokenisatie en marktuitdagingen
BlackRock CEO Larry Fink pleit voor de tokenisatie van echte activa. Hij gelooft dat implementaties op de blockchain meer efficiëntie kunnen brengen in de kapitaalmarkten. Deze opvatting resoneert met de bredere trend van activa-tokenisatie, die nu verder reikt dan overheidseffecten tot aandelen en onroerend goed.
Hoewel de algemene vraag naar deze getokeniseerde producten nog in de kinderschoenen staat, tonen specifieke segmenten, zoals BUIDL, veelbelovende interesse. Wan wijst erop dat liquiditeit een primaire zorg blijft voor potentiële investeerders in getokeniseerde aandelen, fondsen of obligaties. Hij erkent echter de substantiële markt voor Amerikaanse staatsobligaties binnen het crypto-domein, en haalt het voorbeeld aan van Ondo’s holdings, die ongeveer 350 miljoen dollar kosten.
Het aandeel van getokeniseerde overheidseffecten is gestegen, van 0,1% in januari 2023 tot ongeveer 1,4% van de totale getokeniseerde waarde vandaag.