Volgens Akmal Nasrullah Mohd Nasir, de Maleisische onderminister voor Energie en Watertransitie, hebben illegale cryptocurrency mining activiteiten in Maleisië tussen 2018 en 2023 geleid tot diefstal van elektriciteit ter waarde van minstens $722 miljoen dollar.
Deze diefstallen hebben niet alleen een financiële impact gehad op de staatsenergie leverancier Tenaga Nasional Berhad, maar hebben ook nadelige gevolgen gehad voor de lokale gemeenschappen in de getroffen gebieden.
Methoden en handhaving
De diefstal van elektriciteit door crypto-miners wordt voornamelijk mogelijk gemaakt doordat zij zich niet registreren bij de relevante autoriteiten en manieren vinden om elektriciteitsmeters te omzeilen of stroom direct van elektriciteitslijnen af te tappen.
“Crypto minersgeloven dat hun activiteiten niet gedetecteerd kunnen worden vanwege het ontbreken van meters op hun locaties,” legt Nasir uit. Echter, energieleveranciers beschikken over diverse methoden om ongebruikelijk energieverbruik te detecteren.
Inbeslagname en vernietiging van apparatuur
In oktober 2022 heeft de Maleisische overheid een grootschalige operatie uitgevoerd waarbij meer dan 2.000 voorwerpen, waaronder Bitcoin (BTC) miners, in beslag zijn genomen. Deze goederen, met een geschatte waarde van $467.000 dollar, werden vernietigd als onderdeel van de strijd tegen illegale mining activiteiten.
Sommige van de in beslag genomen machines werden zelfs verpletterd door een stoomwals als onderdeel van een publieke demonstratie tegen illegale activiteiten.
Prioriteiten van het ministerie
Nasir benadrukt dat het tegengaan van illegale mining en elektriciteitsdiefstal een hoge prioriteit heeft binnen zijn ministerie. Naast het aanpakken van deze illegale activiteiten, zet het ministerie zich ook in voor het bevorderen van de opwekking van groene en hernieuwbare energie.
Dit initiatief is essentieel om zowel economische als milieu-impact van illegale mijnbouw te mitigeren.
Regulering van cryptocurrency handelsplatformen
In reactie op de groeiende bezorgdheid over de regulering van cryptocurrency, heeft Maleisië strenge maatregelen genomen tegen niet-geregistreerde beurzen. Vorig jaar heeft de Securities Commission van Maleisië Huobi Global bevolen haar operaties te staken omdat het platform niet voldeed aan de registratievereisten.
Er zijn slechts enkele platformen zoals HATA Digital, Luno, SINEGY, MX Global, Tokenize Technology en Torum International die officieel geregistreerd zijn om in Maleisië te opereren.
Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.