SEC waarschuwt voor nieuwe golf van crypto-oplichting met AI-technologie

Home » Nieuws » SEC waarschuwt voor nieuwe golf van crypto-oplichting met AI-technologie

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een alarmerende waarschuwing uitgegeven over toenemende oplichtingspraktijken die crypto-activa gebruiken om nietsvermoedende investeerders te bedriegen.

Deze waarschuwing, uitgegeven door het Office of Investor Education and Advocacy van de SEC, benadrukt de behoefte aan waakzaamheid onder particuliere beleggers.

Gebruik van de populariteit van cryptocurrencies voor fraude

Oplichters spelen in op de toenemende populariteit van crypto-activa, zoals cryptocurrencies, munten en tokens, door geavanceerde methoden te gebruiken die moeilijk te traceren zijn. De oplichters verbergen hun identiteit en geldstromen, vaak door de fondsen snel naar het buitenland te verplaatsen, wat terugvordering bemoeilijkt.

Een veelgebruikte methode is het aanknopen van contact via sociale media of ongevraagde berichten, waarbij de oplichters zich voordoen als oude bekenden of een toevallig contact, en soms zelfs een romantische relatie simuleren om vertrouwen te winnen.

Het misbruik van technologie en AI

De SEC waarschuwt dat fraudeurs ook de groeiende populariteit van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) uitbuiten. Ze creëren realistische websites en marketingmaterialen en zetten zelfs deepfake-technologieën in om valse beelden of geluidsfragmenten van beroemdheden of overheidsfunctionarissen te genereren, waardoor hun scams overtuigender overkomen.

AI wordt ook gebruikt om de identiteiten van betrouwbare bronnen na te bootsen, waardoor het lastiger wordt om echte communicatie van fraude te onderscheiden.

sec crypto waarschuwing
Bron: SEC op X.

Pump-and-dump en andere geavanceerde tactieken

Een andere zorgwekkende tactiek is de ‘pump-and-dump‘-regeling, waarbij oplichters de prijs van een crypto-activum, vaak een memecoin, kunstmatig verhogen om vervolgens hun bezit tegen de opgeblazen prijs te verkopen. Deze plotselinge verkoop leidt tot significante verliezen voor andere investeerders.

Sommige oplichters eisen ook extra kosten om bevroren rekeningen te ‘ontgrendelen’ of om vermeende belastingen en regulerende kosten te betalen, waardoor slachtoffers vaak nog meer geld verliezen.

Preventieve maatregelen en oproep tot voorzichtigheid

De SEC benadrukt het belang van grondig onderzoek door potentiële investeerders en raadt hen aan de identiteit te verifiëren van personen of bedrijven die investeringen aanbieden. De SEC blijft actief juridische stappen ondernemen tegen de daders van deze zwendel en voert campagnes om het publiek bewust te maken van de gevaren van investeren in crypto-activa en de herkenning van oplichting.

Investeerders worden opgeroepen om zeer voorzichtig te zijn en goed geïnformeerd te blijven om te voorkomen dat zij het volgende slachtoffer worden van deze geavanceerde oplichtingspraktijken.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme