ECB verlaagt rente naar 3,75% in reactie op afnemende inflatie

Home » Nieuws » ECB verlaagt rente naar 3,75% in reactie op afnemende inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd de rente te verlagen met 0,25 procentpunt naar 3,75 procent, zoals bevestigd door Christine Lagarde, president van de ECB.

Deze stap markeert de eerste renteverlaging sinds september 2019 en een koerswijziging na een periode van progressieve verhogingen bedoeld om de inflatie onder controle te houden.

Inflatie nadert streefwaarde

Na een reeks renteverhogingen die in juli 2022 begon—waarbij de rente van een langdurig negatieve waarde van een half procent naar nul werd gebracht en uiteindelijk in negen stappen naar een historisch hoogtepunt van 4 procent steeg—ziet de ECB nu ruimte voor versoepeling. De inflatie beweegt zich richting de door de ECB beoogde 2 procent.

Ondanks een lichte stijging in mei naar een gemiddelde van 2,6 procent in de eurozone, blijft de inflatie binnen beheersbare grenzen. In Nederland was deze 2,7 procent, consistent met de voorgaande maand.

euribor rente tarieven
Euribor rente sinds 2020. Bron.

Economische stimulans en spaargedrag

De verlaging is bedoeld om de economie te stimuleren door lenen en uitgeven aantrekkelijker te maken, terwijl de spaarrentes mogelijk niet verder stijgen. Dit kan spaarders aanmoedigen hun geld uit te geven in plaats van te sparen. De verwachting is dat deze maatregel indirect zal leiden tot lagere rentes op leningen en spaartegoeden voor huishoudens en bedrijven.

Vooruitblik

Met een vooruitzicht dat de inflatie dit jaar gemiddeld op 2,5 procent uitkomt, en verwachte dalingen tot 2,2 procent in 2025 en 1,9 procent in 2026, blijft de ECB optimistisch over de economische toekomst. Christine Lagarde zal later vandaag nog een toelichting geven op de recente beslissingen en mogelijk ook vooruitblikken op verdere renteverlagingen, waarbij de kans op een verlaging in juli ter sprake kan komen.

De aankondiging van de renteverlaging kwam niet onverwacht, gezien de aandelenmarkten een dag eerder al flinke koerswinsten boekten door het optimisme over de kans op renteverlagingen.

Ook de meeste cryptocurrencies lieten een stijgende koers zien. Bitcoin (BTC) steeg na de aankondiging kort met een halve procent richting de $71.500 dollar, echter is de koers van de munt momenteel weer iets ingezakt.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme