Amerikaans Huis keurt omstreden FIT21 wet goed voor duidelijkheid in digitale activa

Home » Nieuws » Amerikaans Huis keurt omstreden FIT21 wet goed voor duidelijkheid in digitale activa

Op 22 mei heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met een meerderheid van 279 tegen 136 stemmen de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act, ofwel FIT21, aangenomen.

Deze wetgeving streeft ernaar om duidelijkheid te scheppen over de regulering van digitale activa en de rollen die de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) hierin spelen. Zeventig Democraten sloten zich aan bij 208 Republikeinen om de wet te ondersteunen.

Doel van de FIT21 wetgeving

De FIT21 wet beoogt de CFTC meer bevoegdheden en middelen te geven voor het toezicht op crypto spotmarkten en digitale goederen, met name Bitcoin (BTC). Het introduceert tevens een proces voor de handel op de secundaire markt van digitale goederen die oorspronkelijk als investeringscontract werden aangeboden, en bevat regels voor stablecoins en maatregelen tegen witwassen.

Patrick McHenry, voorzitter van de House Financial Services, benadrukte dat de huidige regelgeving de innovatie van digitale activa belemmert, en sprak zijn ambitie uit om zoveel mogelijk te bereiken voordat zijn termijn eindigt in januari 2025.

fit21 wet stemming
Bron: U.S. House of Representatives

Tegenstand en kritiek

De wetgeving heeft echter ook felle kritiek ontvangen, vooral van Democraten zoals Maxine Waters, die FIT21 beschreef als een van de slechtste voorstellen die zij ooit heeft gezien. Ze uitte haar zorgen dat de wet cryptocurrencies naar een “regelgevend niemandsland” zou sturen en traditionele financiële firma’s zou toestaan om zonder SEC-toezicht te opereren.

Volgens haar zou dit kunnen leiden tot een mogelijke marktcrash en recessie. Het Huis staat ook voor een discussie over de Central Bank Digital Currency (CBDC) Anti-Surveillance State Act, die de uitgifte van een digitale dollar door tussenpersonen zou verbieden.

Toekomstige stappen en politieke implicaties

Hoewel de FIT21 wet is aangenomen door het Huis, moet deze nog door de Senaat worden goedgekeurd, en er is geen garantie dat dit zal gebeuren. De wet kan wel een basis vormen voor verdere discussies en wetgeving in de volgende zitting van het Congres in januari.

De besluitvorming rond crypto-gerelateerde wetgeving komt op een kritiek moment, nu de Verenigde Staten dieper het verkiezingsjaar ingaan en digitale activa prominent op de agenda van veel kiezers staan.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme