Italië verhoogt toezicht op crypto markten met strenge boetes tot 5 miljoen euro

Home » Nieuws » Italië verhoogt toezicht op crypto markten met strenge boetes tot 5 miljoen euro

Italië gaat maatregelen invoeren om de controle op de cryptomarkten te versterken en risicovolle activiteiten in deze sector beter te monitoren. Volgens een conceptrapport van Reuters zal dit nieuwe beleid zware boetes omvatten voor degenen die zich schuldig maken aan marktmanipulatie.

Deze boetes variëren van 5.000 euro tot 5 miljoen euro voor handel met voorkennis, onrechtmatige openbaarmaking van informatie of markmanipulatie. Dit decreet wordt naar verwachting later vandaag door het kabinet goedgekeurd.

Europese Unie en MiCA-regelgeving

De landen van de Europese Unie bereiden zich voor om het regelgevingskader voor de cryptosector, bekend als de Markets in Crypto-Assets (MiCA), te implementeren. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aanwijzen van lokale toezichthouders, de zogenaamde Nationale Bevoegde Autoriteiten (NCA), die zullen helpen bij het toezicht op de cryptomarkten.

In Italië zullen de centrale bank en de marktwaakhond Consob deze rol op zich nemen, zoals vermeld in het Reuters-rapport.

mica regelgeving concept eu
Bron: Europese Unie.

Beperkingen en voorbereidingen in Italië

Hoewel Italië zich voorbereidt om het MiCA-kader te volgen, heeft de gouverneur van de centrale bank opgemerkt dat slechts ongeveer 2% van de Italiaanse huishoudens kleine bedragen in crypto bezit en dat de blootstelling van Italiaanse tussenpersonen aan de markt zeer beperkt is.

Ondanks deze beperkte betrokkenheid, heeft Italië toch een verplichte registratie ingesteld voor crypto bedrijven die in het land opereren. Er zijn 73 bedrijven goedgekeurd als aanbieders van virtuele valuta zonder dat er adequate controles zijn uitgevoerd om te garanderen dat ze veilig zijn voor investeerders.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme