Web3 wallets zijn een makkelijke manier om je crypto online te beheren, maar dit is niet alles. Web3 wallets zijn bijvoorbeeld geschikt voor Bitcoin (BTC) hodlers, maar ook voor liefhebbers die gebruik willen maken van dapps. In dit artikel lees je wat web3 wallets zijn, hoe je ze gebruikt, en natuurlijk welke aanbieders betrouwbare en veilige web3 crypto wallets aanbieden.
Wat betekent web3?
Voordat we ingaan op wat een web3 wallet is, is het belangrijk om te weten wat de term zelf inhoudt. Web3 bestaat sinds 2013/2014 en het is een term die in het leven is geroepen door de medeoprichter van Ethereum (ETH), Gavin Wood. Het gaat hierbij vooral om gedecentraliseerde applicaties die mogelijk zijn dankzij blockchain technologie en dus zonder tussenkomst van centrale autoriteiten. In de wereld van crypto staat decentralisatie voor een netwerk van computers waar geen menselijke tussenpersonen aan te pas komen, in plaats van centraal orgaan dat alles bestuurt. Banken zijn bijvoorbeeld wel gecentraliseerd.
Wat is een web3 wallet?
Nu je weet wat web3 inhoudt, is het ook makkelijker om te begrijpen wat een web3 wallet is. Een web3 wallet is een online portemonnee die je kunt gebruiken voor het beheren van je crypto. Dit is echter niet de enige functie van een web3 wallet, want in tegenstelling tot een crypto wallet heb je via een web3 wallet toegang tot gedecentraliseerde apps, waar ik zo verder op inga.
Net zoals bij alle andere wallets, waaronder software en hardware wallets, staan je cryptomunten niet daadwerkelijk op deze web 3 wallet, aangezien deze op de blockchain blijven staan. Dankzij de cryptosleutels kun je wel precies zien hoeveel crypto je bezit en communiceren met de blockchain voor het uitvoeren van transacties, zoals het traden of kopen van cryptovaluta bijvoorbeeld.
Web3 wallets geven je dus ook toegang tot web3 applicaties, wat dus applicaties zijn die gedecentraliseerd zijn. Hierdoor kun je met een web3 wallet veel meer dan enkel crypto kopen of swappen. Ook nieuwe mogelijkheden worden veelal door web3 wallets ondersteund, waardoor je dus echt profiteert van alle mogelijkheden van web 3.0.
Een web3 wallet is dus een digitale portemonnee die je tevens kunt gebruiken voor gedecentraliseerde apps, ook wel “dapps” genoemd.
Wat is een dapp?
Dapp staat voor de Engelse term “decentralized application” en dit is een app die autonoom functioneert, door middel van “smart contracts”. In het Nederlands ook wel slimme contracten genoemd. Dit zijn contracten die worden uitgevoerd door computers. Het verschil tussen een app en een dapp, is dat voor een dapp geen menselijke ondersteuning nodig is en er is ook geen partij die deze software in handen heeft. Dapps zijn dus altijd open source, wat betekent dat iedereen de code kan inzien en indien gewenst kan gebruiken.
Wat is het verschil tussen een crypto wallet en een web3 wallet?
Een ander belangrijk kenmerk van web3 wallets is dat ze bijna altijd non-custodial zijn, ook wel self-custodial genoemd. Wat betekent dat degene die de wallet bezit, toegang heeft tot de bijbehorende cryptosleutels (private keys) en dus tot de uiteindelijke cryptomunten, NFT’s en tokens. Je bezit dus zelf de private keys en seed phrase die horen bij de web3 wallet. Dit is een groot verschil met een crypto wallet, aangezien je met een web3 wallet meer zeggenschap hebt. Crypto wallets, ook wel web wallets genoemd, kunnen zowel non-custodial als custodial zijn.
Een ander verschil is dat een web3 wallet meer mogelijkheden biedt, aangezien er geen derde partij nodig is voor bijvoorbeeld het versturen van crypto naar een andere wallet. Ze hebben meestal toegang tot verschillende blockchain netwerken, waardoor je dus ook meerdere cryptovaluta kunt beheren. Het zijn dus bijna altijd multi-coin wallets, aangezien je niet gebonden bent aan een enkele munt en/of chain. Je hebt daarnaast toegang tot dapps, wat een van de belangrijkste redenen is om voor een web3 wallet te kiezen.
UniSwap is een goed voorbeeld van een dapp en het is een gedecentraliseerde exchange, aangezien transacties worden uitgevoerd via liquidity pools en smart contracts. Kort omschreven leveren gebruikers crypto aan een liquidity pool, waarvoor ze tokens ontvangen als bewijs. Na een bepaalde periode kunnen ze hun crypto terugkrijgen, in ruil voor een soort rente. Dankzij deze liquidity pools kunnen andere gebruikers trades maken, zonder dat hier een gecentraliseerde partij tussen zit. Binance maakt bijvoorbeeld geen gebruik van liquidity pools, aangezien dit een gecentraliseerde exchange is.
Tenslotte is er nog een prettig voordeel van web3 wallets, dat te maken heeft met privacy. Voor veel web3 wallets hoef je geen persoonlijke informatie te delen, zoals bijvoorbeeld KYC. Dit zorgt voor het sneller kunnen maken van een account en een grotere mate van anonimiteit.
Is een web3 wallet veilig?
In de toch wel ingewikkelde wereld van crypto zijn er verschillende soorten web3 wallets. De meest voorkomende is echter de variant waarbij je zelf de private keys bezit. Je moet dan dus ook zelf zorg dragen voor de veiligheid van deze cryptosleutels, aangezien je deze volledig in eigen beheer hebt. Door de sleutels te “delen” met een andere partij, geef je in feite je crypto uit handen. Het is dus essentieel om je private keys en seed phrase geheim te houden en met niemand te delen, als je een web3 wallet veilig wil gebruiken. Er zijn echter een aantal web3 wallets, waarbij er een andere methode wordt gehanteerd en het mogelijk is om je account te herstellen.
De eerste beveiligingslaag voor het registreren van een web3 wallet is het kiezen van een sterk wachtwoord. Je logt namelijk in met je gebruikersnaam en wachtwoord, en hoe sterker dit wachtwoord is; hoe beter je beschermd bent tegen cybercriminaliteit. Aangezien de wallet online is, ook wel een hot wallet genoemd, is dit onderdeel essentieel. Een web3 wallet is makkelijker toegankelijk voor hackers dan een cold wallet, zoals hard wallets. Gelukkig kun je de veiligheid wel zelf vergroten, door het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen:
- Kies voor een uniek en sterk wachtwoord
- Deel je private keys en seed phrase met niemand, en sla deze bij voorkeur offline op
- Kies voor een betrouwbare web3 aanbieder
- Koppel je web3 wallet indien mogelijk aan een hard wallet
De beste web3 wallets
Er bestaan nogal wat web3 wallets en het maken van een keuze kan behoorlijk lastig zijn. Daarom hebben we onze 6 Coinliner favorieten voor jou op een rij gezet (in willekeurige volgorde), met alle bijbehorende voor- en nadelen.
1. MetaMask: Beste web3 wallet
Metamask is met stip de populairste web3 wallet en dit komt mede door het makkelijke gebruiksgemak. Ze streven ernaar dat iedereen op een veilige manier kan deelnemen aan web 3.0. De wallet is self-custodial, wat dus betekent dat je jouw private keys zelf bezit. Bij de installatie van je wallet worden deze versleuteld op je apparaat opgeslagen. Je ontvangt tevens de seed phrase die je goed moet bewaren, aangezien dit het laatste redmiddel is als je jouw account zou moeten herstellen.
Geld storten op de Metamask wallet is makkelijk en kan met lokale betaalmethodes, zoals een bankoverschrijving of creditcard. Metamask biedt zowel een wallet voor desktop als mobiele apparaten aan, met het nadeel dat het beheren van NFT’s enkel mogelijk is via de mobiele web3 wallet. Je kunt de wallet downloaden via de officiële site: https://metamask.io/.
2. Phantom: Beste web3 wallet voor NFT’s
Met deze self-custodial wallet heb je eenvoudig toegang tot verschillende NFT marktplaatsen. Evenals meerdere chains, zodat je allerlei cryptomunten en tokens kunt beheren. Je behoudt zelf de toegang tot je private keys, waar Phantom geen toegang tot heeft. Phantom bestaat sinds 2021 en is een zeer jonge onderneming. Ze bieden de mogelijkheid om je web3 wallet te koppelen aan een Ledger hard wallet, en indien je vragen hebt bieden ze 24/7 ondersteuning aan.
Phantom richt zich echt op de extra mogelijkheden die horen bij een web3 wallet, waaronder de toegang tot web3 apps, het swappen van tokens en allerlei opties voor NFT’s. Denk aan pinnen, hiden, burnen en listen. De wallet is te downloaden als extensie voor Chrome, Brave, Firefox en Edge, evenals voor iOS en Android. Het bijbehorende webadres is: https://phantom.app.
3. Binance web3 wallet: Makkelijkste web3 wallet
De bekendste exchange heeft ook een gebruiksvriendelijke web3 wallet uitgebracht. Het Binance platform bestaat al sinds 2017 en is sinds 2022 het grootste crypto platform. De web3 wallet van Binance is in principe self-custodial, maar dan als onderdeel van de (gecentraliseerde) Binance app. Het is een manier om ook via het Binance platform toegang te krijgen tot dapps, waarmee veel gebruikers al bekend zijn. De wallet kan tokens swappen over meerdere chains en ook yield earning behoort tot de mogelijkheden.
Deze web3 wallet werkt wel op een andere manier dan de voorgaande wallets. Via MPC technologie worden de private keys in drie verschillende delen opgeslagen, waaronder op je apparaat en in je persoonlijke cloud. Je hebt minimaal twee delen nodig om je account te kunnen herstellen indien nodig, die je versleutelt met een eigen recovery wachtwoord. Het maken van een account kan alleen als je al een geverifieerde gebruiker bent van Binance, wat mogelijk is via de officiële website: https://www.binance.com.
4. Trust Wallet: Beste mobiele web3 wallet
Trust wallet is een non-custodial wallet, waarbij jij dus de private keys en seed phrase (secret phrase genoemd door Trust) zelf bezit. Trust bestaat sinds 2017 en deze naam geeft precies aan waar ze de meeste waarde aan hechten. Het doel van deze organisatie is crypto en web3 toegankelijk maken, waarbij anonimiteit en privacy centraal staan. Trust houdt dan ook geen IP-adressen bij of andere gegevens. Je hoeft uiteraard ook geen persoonlijke gegevens te delen voor het installeren van deze web3 wallet, wat mogelijk is via de site https://trustwallet.com.
Hun wallet is zowel te downloaden als mobiele app via de App en Google Play Store, maar ook als desktop extensie voor Chrome en Android apparaten (APK). Met de web3 wallet van Trust heb je toegang tot meer dan 100 verschillende blockchains, waardoor je dus veel verschillende soorten cryptomunten kunt kopen, verkopen, swappen en earnen. Ook heb je toegang tot dapps en kun je NFT’s beheren. Geld storten op je wallet kan op verschillende manieren, waaronder via bekende exchanges als Binance en Coinbase. Je kunt daarnaast ook gewoon geld overmaken via een bankoverschrijving of met een creditcard.
5. Safe: Beste multi-sig web3 wallet
De Safe web3 wallet is een self-custody wallet met multi-signature toegang, waardoor het mogelijk is om één account te laten beheren door meerdere gebruikers. Deze gebruikers kunnen tevens worden gewijzigd en ook kunnen er op een later moment nieuwe worden toegevoegd. De wallet heeft toegang tot meer dan 14 netwerken en kan dus worden gebruikt voor het beheren van een groot aantal cryptomunten en tokens. Safe begon ooit onder een andere naam in 2016 (Gnosis) en in 2017 boden ze al een open source wallet aan met de toepasselijke naam de “Gnosis Safe”. Sinds 2022 gaan ze echter verder onder de huidige naam
Een van de voordelen is dat populaire dapps zijn geïntegreerd in de wallet zelf. Een ander pluspunt is het feit dat je op gaskosten (gas fees) kunt besparen, door meerdere transacties te koppelen in een batch. Deze web3 wallet is te downloaden in de Play en de App Store als mobiele versie, en voor desktop apparaten via de officiële site: https://safe.global.
6. Coinbase: Beste custodial web3 wallet
Coinbase is recentelijk bezig met het uitgeven van een web3 wallet en deze “dapp wallet” is enkel beschikbaar voor een select aantal gebruikers. Belgische inwoners kunnen hier al wel van profiteren, maar deze is momenteel (nog) niet beschikbaar voor Nederlandse gebruikers.
Houd er rekening mee dat Coinbase de helft van je private keys zal bezitten en de andere helft wordt opgeslagen op je apparaat. Hierdoor is het makkelijker om je account te herstellen, als je bijvoorbeeld je apparaat verliest. Zo kun je opnieuw toegang krijgen tot je crypto en NFT’s, maar het betekent ook dat je minder controle hebt. De Coinbase web3 wallet kan maar op één enkel apparaat worden geïnstalleerd en hiervoor is het nodig om je identiteit te verifiëren. Geld storten kan vanaf je Coinbase account, die je kunt maken op: https://coinbase.com.