Software wallets

Home » Wallets » Software wallets

Software wallets zijn een handige en veilige manier om je crypto te beheren, mits je het op de juiste manier aanpakt. Qua gebruiksgemak zitten ze tussen web en hardware wallets in, waardoor het ook een goede keuze is voor het opslaan van je cryptosleutels als beginnende cryptoliefhebber. Dit artikel legt uit wat software wallets precies zijn, hoe je ze op een veilige manier gebruikt en welke aanbieders het beste zijn.

Exodus
Software wallet
5.0
Veilige keuze
Exodus is een digitale portemonnee voor cryptocurrency die gebruikers in staat stelt om verschillende soorten cryptovaluta op te slaan, te beheren en te ruilen. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface en ondersteunt integraties met verschillende blockchain-toepassingen.
Electrum
Software wallet
5.0
Bitcoin wallet
Electrum is een populaire Bitcoin-portemonnee die bekend staat om zijn eenvoud en beveiligingsfuncties, zoals krachtige versleuteling en ondersteuning voor hardware wallets. Het maakt gebruik van lichte clients en vereist niet het downloaden van de volledige blockchain.
Guarda
Software wallet
5.0
Met staking
Guarda is een veelzijdige cryptocurrency wallet die gebruikers in staat stelt om diverse cryptovaluta’s op te slaan, te beheren en te wisselen, en ondersteunt ook staking en toegang tot blockchain-specifieke functies zoals tokens en NFT’s.

Wat is een software wallet?

De naam verklapt het al, want een software wallet is een stukje software dat je installeert op een apparaat dat je bezit. Dit kan een laptop of PC zijn, maar ook je smartphone. In feite is het een applicatie die je installeert, waarmee je vervolgens je crypto kunt beheren.

Hoewel je crypto op de blockchains blijft staan, laat de software wallet precies zien hoeveel en welke cryptomunten je bezit. Je kunt natuurlijk ook crypto ontvangen en versturen vanuit deze wallet, en voor welke coins dit mogelijk is hangt af van de aanbieder. Met sommige software wallets kun je alleen Bitcoin (BTC) beheren, maar er zijn ook wallets voor allerlei verschillende cryptovaluta die multi-coin wallets worden genoemd. Een aantal software wallets hebben zelfs een ingebouwde exchange.

Verschillen tussen soorten wallets

De software wallet zelf bevat dus niet je cryptomunten, maar je cryptosleutels. Ook wel private keys genoemd. Dit is meteen het grootste verschil met een web wallet. Bij (de meeste) web wallets bezit je deze private keys namelijk niet zelf, maar blijven ze in handen van de dienstverlener. Dit kan een crypto exchange zijn, waar je inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord. 

Tenslotte heb je nog een hardware wallet waarbij je de private keys ook zelf bezit, maar deze offline worden opgeslagen op een fysiek apparaatje. Hardware wallets staan dus niet in verbinding met het internet en worden daarom “cold wallets” genoemd. Software wallets zijn bijna altijd “hot wallets”, omdat ze op een apparaat staan dat wel in verbinding staat met het internet. Er zijn echter mogelijkheden om een portable software wallet te downloaden (zoals Electrum), waardoor je cryptosleutels net zoals een hardware wallet offline worden opgeslagen. 

Wallets waarbij je zelf de private key(s) bezit, worden non-custodial wallets genoemd. Beschikt een derde partij over deze cryptosleutel(s), dan noem je het een custodial wallet. Om het nog iets ingewikkelder te maken bestaan er ook self-custodial web wallets, waarbij je wel de private key(s) bezit, zoals Phantom.

In feite komt het erop neer dat degene die de cryptosleutel (private key) bezit, toegang heeft tot de bijbehorende crypto. Als je kiest voor een non-custodial wallet zoals een software wallet, is het dus ontzettend belangrijk om deze private keys niet te delen. Een software wallet is in die zin veiliger dan een web wallet, mits je de juiste beveiligingsmaatregelen treft. Voordat we verder gaan op de veiligheidsmaatregelen, eerst even wat meer uitleg over deze cryptosleutels.

Wat zijn private keys?

Stel je voor dat jouw Bitcoin is opgeslagen in een kluis met een cijferslot en je deze kluis kunt openen met een cijfercode. Dan kan iedereen die deze cijfercode bezit dus bij jouw Bitcoin. Je kunt deze cijfercode vergelijken met een private key; je persoonlijke sleutel om toegang te krijgen tot je Bitcoin. Iedere private key gaat gepaard met een bijbehorende public key, die tegelijkertijd worden aangemaakt om transacties te kunnen uitvoeren. 

Als je een software wallet installeert op je laptop, dan wordt er een private key aangemaakt voor iedere soort crypto en altcoins die je bezit. Je hebt dus een apart private key voor Bitcoin, Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE), enzovoorts. 

Wat is een seed phrase?

Private keys zijn echter enorm lang (256 karakters) en voor de meeste mensen onmogelijk om uit het hoofd te leren. Al helemaal als je meerdere private keys bezit. Om het je makkelijker te maken is er de seed phrase. Dit is een herstelzin die bestaat uit allerlei woorden, en wordt ook wel een mnemonic phrase of recovery phrase genoemd. Je ontvangt deze zodra je jouw software wallet installeert en je kunt het vergelijken met een hoofdsleutel. 

Stel dat je meerdere cryptomunten bezit, ieder in een eigen kluis met een eigen cijferslot. Je kunt de cijfersloten van jouw kluizen dan openen met de daarvoor bestemde cijfercodes (private keys), maar alle sloten zijn ook te openen met één enkele hoofdsleutel. Deze hoofdsleutel is in dit geval de seed phrase. Met deze seed phrase heb je dus toegang tot alle private keys in je software wallet. 

Hoe kun je private keys en de seed phrase veilig opslaan?

Het allerbeste is het veilig opslaan van de individuele private keys plus de seed phrase, aangezien deze beide toegang bieden tot je crypto munten. Stel dat bijvoorbeeld je laptop kapot gaat, dan kun je alsnog bij je crypto. Veel gebruikers slaan echter enkel de seed phrase op, omdat deze uit verschillende woorden bestaat en je dus minder snel fouten maakt als je deze op een briefje wil schrijven.

Omdat de seed phrase door de wallet wordt gegenereerd, is er wel een klein risico. Stel dat de aanbieder van de wallet ophoudt met bestaan of een ander protocol gebruikt voor het genereren van seed phrases, dan kun je alsnog niet meer bij je crypto. Daarom is het aangeraden om vooral je private keys veilig op te slaan, het liefst offline. Hieronder een aantal ideeën:

  • Sommige cryptobezitters bewaren een private key in twee delen, ieder deel op een andere fysieke locatie.
  • Bij angst voor brand kun je jouw cryptosleutels en seed phrase in een brandbestendige kluis bewaren.
  • Stempel je private keys en/of seed phrase zelf op een hittebestendige plaat van bijvoorbeeld titanium en leg deze in een kluis. Laat dit dus niet door iemand anders doen.

Is een software wallet veilig?

Hoe veilig een software wallet is hangt af van meerdere factoren, waaronder de veiligheidsmaatregelendie je zelf treft. Je hebt deze veiligheid wel meer in eigen hand,dan bij het gebruik van een custodial web wallet. Stel dat een exchange je de toegang ontzegt tot je account of failliet gaat, dan kun je dus niet bij je crypto omdat je geen eigenaar bent van de private keys.

Toch heeft ook een software wallet nadelen. Als je bijvoorbeeld snel dingen kwijtraakt, dan kan een broker of exchange veiliger zijn. Bij betrouwbare exchanges kun je jouw account namelijk herstellen, als je je inloginformatie kwijtraakt. Dit gezegd hebbende is een software wallet dus alleen veilig als je de juiste veiligheidsmaatregelen treft, waaronder:

Kies een sterk wachtwoord

De private key(s) worden opgeslagen in je software wallet op jouw apparaat. Het is dus belangrijk om ook het apparaat waar de software op staat te beveiligen met een sterk wachtwoord. Stel dat je laptop gestolen wordt, dan heeft de dief in dat geval een wachtwoord nodig om je software wallet te openen en je private keys te ontgrendelen. 

Houd je private keys en seed phrase geheim

Omdat private keys toegang geven tot je cryptomunten, is het uiterstbelangrijk om deze niet te delen. Dus ook niet met support-medewerkers van een software wallet. Hetzelfde geldt voor de seed phrase. 

Zoals eerder genoemd kun je deze het beste offline bewaren. Maar als je ze online wil opslaan, doe dit dan op een veilige manier en maak gebruik van 2-factor of multi-factor authenticatie. Sla geen foto op in de cloud van de seed phrase en mail je private keys ook niet naar jezelf. Aangezien hackers er op deze manier soms toch bij kunnen. Als je jouw private keys bekijkt op je scherm, zorg er dan voor dat niemand met je kan meekijken. Doe dit ook niet op een publiek apparaat. 

Bescherm jezelf tegen hackers

Net als een web wallet is ook een software wallet niet volledig beschermd tegen malware en cyber aanvallen. Ieder apparaat dat in verbinding staat met het internet kan namelijk gehackt worden, dus het is belangrijk om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen, denk aan virusscanners en firewalls. Houd er rekening mee dat oudere apparaten over het algemeen vatbaarder zijn voor cybercriminaliteit. 

Pas op met mobiele software wallets

Veel software wallets zijn ook beschikbaar voor je smartphone. Toch is het aangeraden om alleen kleine bedragen te beheren via je smartphone, aangezien deze apparaten veel vaker in verkeerde handen vallen en veelal minder goed beschermd zijn dan een laptop of PC.

Kies voor een betrouwbare aanbieder 

Tenslotte is het essentieel om te kiezen voor een betrouwbare aanbieder van software wallets. Download de software ook enkel vanaf de officiële site van de aanbieder. Je gaat de software tenslotte installeren op je apparaat en je moet dus extra voorzichtig zijn dat je geen virus of andere malware installeert. 

De beste software wallets

Er bestaan heel wat software wallets, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Dit zijn de favoriete non-custodial wallets van Coinliners:

Exodus software wallet: de beste keuze voor beginners

Exodus is een zeer bekende aanbieder die bestaat sinds 2015, met een prettige interface en een intuïtief gebruiksgemak. Inmiddels bieden ze niet alleen software wallets aan, maar ook web en mobiele wallets. De software wallet is makkelijk te installeren en het is een goede non-custodial wallet voor beginners die meerdere cryptovaluta willen beheren. Op de site van Exodus is veel informatie te vinden over het gebruik van de wallet, inclusief handige video tutorials. (Bijvoorbeeld hoe je jouw private keys kunt bekijken.) Exodus beschikt tevens over een klantenservice, een ingebouwde exchange waarmee je direct crypto kunt kopen, en de opties voor het staken van meer dan 12 cryptovaluta. Hoewel er geen kosten aan de wallet zelf verbonden zijn, zijn de kosten voor het handelen in crypto duur in vergelijking met andere aanbieders.

De Exodus software wallet is beschikbaar voor Windows, iOS en Linux, indien gewenst met een integratie voor Trezor (hardware wallet). Nadat je de software hebt geïnstalleerd, ontvang je jouw seed phrase. De officiële site is https://exodus.com, waar je de desktop wallet kunt downloaden.

Electrum software wallet: de veiligste keuze voor Bitcoin

Als je enkel Bitcoin bezit of wil beheren, dan is de software wallet van Electrum een uitstekende keuze. Electrum is een open source wallet die je gratis kunt gebruiken, zowel op mobiele als desktop apparaten. Plus een command line interface, voor onder meer Linux gebruikers. De wallet bestaat al sinds 2011 en is daarmee met stip de oudste aanbieder in deze lijst, opgericht door Thomas Voegtlin. Het is een wallet die echt achter de essentie van Bitcoin staat, namelijk vrijheid en decentralisatie. 

Een van de grootste voordelen van Electrum is de mogelijkheid tot cold storage, waarbij je jouw Bitcoin dus offline opslaat. Dit kan via de portable download, maar ook door de integratie met hardware wallets, zoals Ledger Trezor en Keep Key. Een ander voordeel van Electrum is 2FA via Trusted Coin. De wallet is echter minder eenvoudig in gebruik dan Exodus en beschikt niet over een klantenservice. Er staat echter wel nuttige informatie over de installatie van de software online, inclusief instructies voor een extra veiligheidscheck tijdens het installeren van de software wallet en verificatie. De officiële site van deze wallet is https://electrum.org.

Guarda software wallet:  de beste multisig wallet

Guarda is net als Exodus een multi crypto wallet, waarmee je ook kunt handelen, staken en zelfs Bitcoin kunt verdienen (earnen).  Guarda is opgericht in 2017 en het was een van de eerste wallets voor Ethereum. Naast een software wallet bieden ze ook een mobiele en web wallet aan, en net als Exodus is er veel informatie te vinden over de werking van de wallet, inclusief de Guarda Academy. De Guarda software wallet ondersteunt 50 verschillende coins plus meer dan 400K tokens, en is beschikbaar voor Windows en Apple.

Een voordeel van Guarda is de optie voor een extra beveiligingslaag door het inzetten van Multisignature, ook wel Multisig genoemd. Voor iedere transactie zijn dan twee handtekeningen nodig, waardoor het veiliger is dan Singlesig (een enkele handtekening). De officiële site van Guarda is https://guarda.com.

Atomic software wallet: de beste anonieme wallet

Tenslotte de software wallet van Atomic, waarmee je ontzettend veel mogelijkheden binnen handbereik hebt. Het is wederom een multicoin non-custodial wallet, (+1.000 coins en tokens) die bestaat sinds 2018 en dus wat jonger is dan Exodus. De wallet is inclusief de mogelijkheid om crypto pairs te swappen en daarmee een mooie cashback te verdienen. Je kunt tevens crypto kopen met je creditcard, evenals het staken van ~18 cryptomunten en het earnen van crypto tijdens gebruik. 

Een groot voordeel van Atomic is de waarde die ze hechten aan anonimiteit, dit betekent geen KYC of verificatie van je account. Ook veiligheid is uiteraard van groot belang, inclusief de encryptie van je private keys en back-up phrase (seed phrase) en uiteraard de mogelijkheid voor het instellen van een sterk wachtwoord. Qua gebruiksgemak lijkt de Atomic wallet behoorlijk op die van Exodus. De wallet is eveneens eenvoudig in gebruik en op de site van Atomic is veel informatie te vinden over de werking. De officiële site voor het downloaden van deze software crypto wallet is https://atomicwallet.io/.