WEF waarschuwt voor ernstige quantum dreigingen tegen CBDC’s

Home » Nieuws » WEF waarschuwt voor ernstige quantum dreigingen tegen CBDC’s

Het Wereld Economisch Forum (WEF) heeft onlangs een nadrukkelijke waarschuwing uitgegeven over de potentiële kwetsbaarheden van digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) voor aanvallen door quantumcomputers.

De waarschuwing, ondersteund door inzichten van Accenture-experts, licht toe dat quantumcomputers de cryptografische beveiligingen kunnen kraken die financiële gegevens beschermen, wat een ernstige bedreiging vormt voor CBDC-systemen.

Quantumcomputers: een dubbelzijdig zwaard

Quantumcomputers bevinden zich grotendeels nog in de experimentele fase, waarbij verschillende proof-of-concept-modellen bestaan en enkele laboratoria claimen specifieke problemen te hebben opgelost die traditionele binaire computers niet binnen een redelijke termijn konden oplossen. Echter, er is waarschijnlijk nog enige tijd te gaan tot “Q-Day”, het hypothetische punt waarop kwaadwillenden met quantumcomputers de standaard encryptie kunnen kraken.

De digitale activa-sector, waaronder CBDC’s, zou een van de grootste slachtoffers kunnen zijn van deze bedreiging, aangezien quantumcomputers de potentie hebben om deze valuta’s “te breken”, volgens het WEF.

De dreigingen geïdentificeerd

Het WEF heeft drie specifieke dreigingen geïdentificeerd die quantumcomputing voor CBDC’s kan opleveren. Ten eerste zouden quantumcomputers gebruikt kunnen worden om ‘in beweging zijnde encryptie’ te breken, waardoor kwaadwillenden transacties kunnen onderscheppen terwijl ze plaatsvinden. Daarnaast is identiteitsvervalsing een bedreiging, waarbij quantumsystemen encryptie kunnen breken die identiteitsverificatiesystemen beschermt, zodat vervalste identiteitsgegevens kunnen worden ingevoerd.

Tot slot benadrukt het WEF de veelbesproken dreiging “Harvest now, decrypt later”, waarbij kwaadwillenden versleutelde gegevens stelen en deze opslaan om later door een toekomstig quantum-systeem te laten ontcijferen.

Aanbevelingen voor beveiliging en samenwerking

Om deze dreigingen te mitigeren of elimineren, adviseert het WEF dat CBDC’s worden opgebouwd met quantum-proof beveiligingen vanaf de kern, via een methode genaamd ‘cryptografische behendigheid’. Deze capaciteit biedt de mogelijkheid om cryptografische algoritmes gemakkelijk te orkestreren en te roteren op basis van realtime bedreigingen, om evoluerende aanvalstechnieken te dwarsbomen.

Het WEF heeft ook het Quantum Economy Network opgericht om richtlijnen te ontwikkelen voor de financiële sector en wereldwijde regelgevende benaderingen te informeren. Bovendien bevordert de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) met zijn Project Leap het onderzoek naar quantum-veilige cryptografie voor financiële systemen.

De nadruk op quantum-resistente strategieën zal cruciaal zijn om de veiligheid en stabiliteit van toekomstige financiële systemen te waarborgen, concludeert het rapport.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme