SEC-voorzitter uit zware kritiek op cryptowet vlak voor parlementaire stemming

Home » Nieuws » SEC-voorzitter uit zware kritiek op cryptowet vlak voor parlementaire stemming

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft op woensdag ernstige bezwaren geuit tegen de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act, beter bekend als FIT21.

Hij stelt dat deze wet investeerders zou schaden en het werk van de SEC zou belemmeren door nieuwe regelgevende lacunes te creëren en decennialang jurisprudentie op het gebied van het toezicht op investeringscontracten te ondermijnen.

Verdeling van verantwoordelijkheden

FIT21, een gezamenlijk wetsvoorstel van de House Agriculture Committee en de House Financial Services Committee, is bedoeld om te verduidelijken hoe de SEC en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) toezicht houden op crypto.

Het introduceert een term “digitale commodity” voor digitale activa die niet voldoen aan de definitie van een effect in de wet, waardoor deze activa onder het toezicht van de CFTC vallen.

Juridische precedenten en bescherming voor investeerders

Volgens Gensler negeert FIT21 langdurige jurisprudentie over hoe investeringscontracten worden gereguleerd, wat de SEC in een lastige positie plaatst voor het certificeren van zelfverklaarde uitgevers van digitale goederen.

Hij benadrukt dat het wetsvoorstel ook het Hooggerechtshof precedent in de Howey Test negeert, en bescherming voor ivnesteerders verwijdert, en mogelijk investeerders blootstelt aan buitensporige risico’s zonder adequate openbaarmaking.

Uitdagingen voor de crypto-industrie

Gensler benadrukt dat de crypto-industrie niet bereid is geweest om te voldoen aan de reguleringen die ontwikkeld zijn na de Grote Depressie om consumenten te beschermen. “De wet zou investeringscontracten die op een blockchain zijn vastgelegd uit de wettelijke definitie van effecten verwijderen, waarmee de tijdgeteste beschermingen van veel federale effectenwetten worden omzeild,” verklaarde hij.

Dit zou de SEC slechts 60 dagen geven om te beoordelen of deze activa voldoen aan de definitie van een digitale commodity van de wet, wat onvoldoende is gezien het aantal digitale activa dat in omloop is.

Potentiële risico’s en de weg vooruit

Gensler waarschuwt dat FIT21 ook risico’s kan verhogen voor de bredere Amerikaanse kapitaalmarkten door bedrijven de mogelijkheid te bieden SEC-toezicht te ontlopen door gebruik te maken van een soort gedecentraliseerd netwerk. Hij bekritiseert ook hoe het wetsvoorstel een digitale commodity definieert en stelt dat dit de economische realiteiten van activa negeert.

Stemming en wetgevingsproces

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wordt verwacht later op woensdag over het wetsvoorstel te stemmen. Hoewel het momenteel geen duidelijke doorgang door de Senaat heeft en onwaarschijnlijk is dat het dit jaar wet wordt, blijven de ontwikkelingen en de discussies rond FIT21 van cruciaal belang voor de toekomst van de crypto-regulering in de Verenigde Staten.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme