Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden in crypto om kernwapens te financieren

Home » Nieuws » Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden in crypto om kernwapens te financieren

De Verenigde Naties voeren een grondig onderzoek uit naar 58 vermoedelijke cyberaanvallen door Noord-Korea op bedrijven die handelen in cryptocurrencies, die sinds 2017 naar verluidt $3 miljard dollar hebben opgeleverd.

Deze aanvallen worden gezien als een strategie van het formeel als de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK) bekende land om zijn nucleaire en raketprogramma’s te financieren, ondanks de sancties en resoluties van de VN-Veiligheidsraad die bedoeld zijn om dergelijk gedrag in te dammen.

Meerdere diefstallen

Noord-Korea, dat sinds 2006 verboden is om nucleaire en ballistische rakettesten uit te voeren, blijft zijn nucleaire capaciteiten ontwikkelen, met activiteiten zoals ballistische raketlanceringen, de toevoeging van een tactische nucleaire onderzeeër en het lanceren van een satelliet in een baan om de aarde. De laatst bekende kernproef vond plaats in 2017.

Daarnaast onderzoeken de VN-monitoren Noord-Koreaanse staatsburgers die in het buitenland werken in strijd met de sancties, met name in de IT-, horeca- en bouwsector, waarvan de inkomsten ten goede komen aan de Noord-Koreaanse overheid. Ondanks internationale sancties behoudt Noord-Korea toegang tot het mondiale financiële systeem en is het betrokken bij illegale financiële activiteiten met cryptocurrencies.

De beruchte door de staat gesponsorde Lazarus Groep wordt beschuldigd van het uitvoeren van deze cyberaanvallen, met diefstallen van $55 miljoen dollar van de CoinEx-beurs en $117 miljoen van Poloniex. De gestolen middelen, die gelijkstaan aan 30% van de buitenlandse inkomsten van Noord-Korea, kunnen aanzienlijk bijdragen aan de verbetering van de militaire capaciteiten van het regime.

Een functionaris van de Zuid-Koreaanse Nationale Inlichtingendienst benadrukt de ernst van de situatie door te stellen dat de in 2022 gestolen $700 miljoen dollar aan crypto de financiering van de lanceringen van intercontinentale ballistische raketten van het land zou kunnen ondersteunen.

Noord-Korea heeft eerdere beschuldigingen van hacking of cyberaanvallen ontkend, en een verzoek om commentaar aan de Noord-Koreaanse missie bij de VN bleef onbeantwoord.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme