Nigeriaanse Centrale Bank heft verbod op bankdiensten voor crypto bedrijven op

Home » Nieuws » Nigeriaanse Centrale Bank heft verbod op bankdiensten voor crypto bedrijven op

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) heeft haar strenge regelgeving op aanbieders van virtuele activa diensten (VASP’s), waaronder cryptocurrency exchanges, versoepeld.

De CBN heeft de in 2021 ingevoerde bankbeperkingen voor deze entiteiten opgeheven, waardoor zij nu rekeningen kunnen openen bij banken en andere financiële instellingen.

Wettelijke erkenning

Deze ontwikkeling markeert een duidelijke afwijking van het eerdere verbod van de CBN, waarbij banken werden opgedragen om rekeningen van crypto-gerelateerde bedrijven te sluiten. Dit verbod was oorspronkelijk bedoeld om witwassen van geld en financiering van terrorisme tegen te gaan, maar werd gehinderd door het gebrek aan een beleidskader om particuliere consumenten te beschermen.

Hoewel de CBN een voorzichtige benadering blijft hanteren, met handelsbeperkingen die nog steeds van kracht zijn, wordt het bezit, verhandelen of transacties uitvoeren in virtuele valuta door banken nog steeds niet toegestaan. Banken mogen echter wel crypto transacties in bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) faciliteren volgens de nieuwe regels. Bovendien heeft de CBN wettelijke erkenning verleend aan VASP’s onder Sectie 30 van de Wet op het Witwassen van Geld van 2022.

Belangrijk is dat de Financial Action Task Force (FATF) heeft geëist dat VASP’s worden gereguleerd om de risico’s van witwassen van geld en terrorismefinanciering te beperken. Daarnaast heeft de opname van VASP’s in de Nigeriaanse Wet op het Voorkomen en Bestrijden van Witwassen van 2022 geleid tot de noodzaak van toezicht als financiële instellingen.

Eerder dit jaar overwoog de Nigeriaanse Securities and Exchange Commission ook digitale regels om de notering van tokens toe te staan. Daarnaast introduceerde de SEC regels voor de uitgifte, aanbieding en bewaring van digitale activa en VASP’s.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme