Het Haagse Internationale Juridische Instituut heeft een initiatief onthuld dat gericht is op de tokenisatie van digitale activa. Deze stap is bedoeld om juridische onzekerheden voor grensoverschrijdende ondernemingen weg te nemen door duidelijkheid te verschaffen over de toepasselijke wetgeving en de erkenning van juridische beslissingen.
Dit project zal zich buigen over een breed scala aan verschillende tokens, waaronder tokens gerelateerd aan onroerend goed, utility tokens, betaaltokens, NFT’s, stablecoins, en tokens die gekoppeld zijn aan specifieke claims. Het doel is om potentiële gebruiksscenario’s in kaart te brengen en een helder juridisch kader te scheppen voor het gebruik van digitale tokens.
Belangrijk is dat dit onderzoek niet zal ingaan op effecten, digitale valuta van centrale banken en koolstofkredieten, aangezien deze reeds onderzocht worden in een ander project. Het streven is om tegen 2025 een rapport met concrete aanbevelingen te presenteren aan de Raadgevende Groep voor Administratieve Prioriteiten (CGAP), dat de weg zal wijzen voor de juridische omgang met digitale tokens.
Deskundigen
Het project zal de krachten bundelen met deskundigen op het gebied van digitale tokens en met personen die ervaring hebben met nationale digitale tokenprojecten. Deze samenwerking bouwt voort op de in 2023 aangenomen principes voor digitale activa, in een gezamenlijk initiatief van het Internationaal Instituut voor de Unificatie van Privaatrecht (UNIDROIT) en de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH).
Centraal in dit project staan de toepassing van bestaande bewaarnemingsregels op digitale activa en het verkennen van “gelinkte activa” of getokeniseerde activa.