Met de recente goedkeuring van de Europese AI Act door het Europees Parlement, na eerdere instemming van de lidstaten, staat Europa aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de regulering van kunstmatige intelligentie (AI).
Onderhandelingen
De wet, die tot stand kwam na jarenlange intensieve onderhandelingen en een stemming van 523 voor, 46 tegen en 49 onthoudingen, beoogt heldere richtlijnen te stellen voor wat wel en niet is toegestaan binnen de snel evoluerende wereld van AI.
De AI Act onderscheidt zich door een focus op zogenaamde ‘hoog risico’ toepassingen van AI, zoals in het proces van werving en selectie, promotiebeslissingen, risicobeoordelingen door opsporingsdiensten, en systemen voor verkeers- en watermanagement. Dergelijke toepassingen zullen onderworpen zijn aan strenge voorwaarden, terwijl bepaalde praktijken, zoals het willekeurig verzamelen van gezichtsdata van internet, expliciet verboden worden.
Grote risico’s
De wet adresseert ook de uitdagingen gepresenteerd door geavanceerde AI-technologieën, zoals ‘general purpose AI’ taalmodellen die veelzijdig inzetbaar zijn, vergelijkbaar met ChatGPT. Voor de meest krachtige systemen gelden extra rigoureuze voorwaarden; ontwikkelaars moeten de nauwkeurigheid van hun modellen en de mitigering van grote risico’s aantonen.
De implementatie van de AI Act zal gefaseerd plaatsvinden: verboden worden van kracht zes maanden na publicatie van de wet, de regels voor techbedrijven volgen in mei 2025, en de overige bepalingen worden in 2026 ingevoerd.