EU-verkiezingen mogelijk wegwijzer voor regelgeving in cryptomarkt, volgens Bitfinex

Home » Nieuws » EU-verkiezingen mogelijk wegwijzer voor regelgeving in cryptomarkt, volgens Bitfinex

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa staat 2024 in het teken van belangrijke verkiezingen. De Europese Unie organiseert in juni parlementaire verkiezingen die een grote invloed kunnen hebben op de toekomstige regelgeving binnen de crypto-industrie.

Volgens Jag Kooner, hoofd van de derivatenafdeling bij Bitfinex, kunnen de verkiezingsresultaten aanzienlijke veranderingen teweegbrengen in de manier waarop cryptovaluta gereguleerd worden binnen de EU.

Politieke invloeden op crypto-regulering

Op donderdag 6 juni hebben Europese burgers de kans om hun stem uit te brengen op een Europarlementariër naar keuze, een actie die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de financiële markten. Europese beurswaakhonden zoals de European Securities and Markets Authority (ESMA) spelen een cruciale rol, en de recent aangenomen Markets in Crypto-Asset Regulation (MiCAR) toont de invloed van het Europees Parlement op het financiële beleid.

Kooner benadrukt dat een verschuiving naar een rechtse regering zou kunnen resulteren in strenger beleid voor cryptovaluta, terwijl een overwinning van pro-crypto partijen de implementatie van MiCAR zou kunnen versnellen. Deze regelgeving beoogt een uniforme aanpak voor de handel in crypto-assets en heeft al een begin gemaakt met de implementatie binnen de EU.

Onzekere toekomst en veranderende dynamieken

De EU verkiezingen zijn niet alleen belangrijk voor de invoering van bestaande wetgevingen zoals MiCAR, maar ook voor toekomstige voorstellen. Zo staat er een wetsvoorstel van de European Banking Authority (EBA) over stablecoins op het programma, en zijn er ook voorstellen die juist strenger beleid zouden introduceren, die echter nog niet zijn goedgekeurd.

Invloed op de markt voor cryptovaluta

In de context van internationale investeringen blijft Europa een belangrijke speler, ondanks huidige uitdagingen. De Europese markt voor Exchange Traded Products (ETPs) die in cryptovaluta handelen, heeft te maken gehad met uitstromen, vooral na de goedkeuring van spot-ETF’s voor Bitcoin (BTC) door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Deze ontwikkeling leidde tot kapitaalvlucht naar de Verenigde Staten, wat de druk op Europese fondsen verhoogde en de noodzaak voor aantrekkelijkere regelgeving binnen de EU benadrukte.

Vooruitblik op de verkiezingen

De uitkomsten van de Europese Parlementsverkiezingen van 2024, die plaatsvinden van 6 tot 9 juni, zullen bepalend zijn voor de snelheid en het enthousiasme waarmee nieuwe regelgevingen worden geïmplementeerd.

De verkiezingen bieden een kans om de richting van het crypto-beleid binnen de EU te sturen, waarbij de samenstelling van het nieuwe parlement cruciaal zal zijn voor de toekomst van de crypto markt.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme