Crypto bank Silvergate betaalt miljoenen na beschuldigingen van misleiding en falende controle

Home » Nieuws » Crypto bank Silvergate betaalt miljoenen na beschuldigingen van misleiding en falende controle

Silvergate Capital Corp., de moedermaatschappij van de crypto-vriendelijke bank Silvergate Bank, is tot een schikking van $63 miljoen dollar gekomen na beschuldigingen van Amerikaanse en Californische toezichthouders. De bank werd beticht van het falen in intern management en het geven van onjuiste informatie aan investeerders over zijn antiwitwasprocedures.

Deze beschuldigingen volgden na een klacht van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), die beweerde dat Silvergate misleidende verklaringen naar buiten bracht betreffende haar Bank Secrecy Act en anti-money laundering (AML) compliance programma.

Details van de overtredingen en rechtszaken

De SEC onderstreepte dat Silvergate’s procedures, vooral het toezicht op het Silvergate Exchange Network (SEN), ontoereikend waren. Dit netwerk liet klanten toe fondsen over te dragen, maar volgens de SEC heeft de bank niet adequaat of automatisch verdachte activiteiten gemonitord, wat leidde tot onopgemerkte transacties ter waarde van bijna $9 miljard dollar door FTX en gerelateerde entiteiten.

sec silvergate op x
Bron: SEC op X.

Deze tekortkomingen kwamen scherp onder de loep na het faillissement van FTX in laat 2022, wat een grote uitstroom van klantendeposito’s bij Silvergate veroorzaakte en uiteindelijk bijdroeg aan de liquidatie en sluiting van de bank.

Uitkomsten van de schikkingen

Als onderdeel van de schikkingen met de SEC, heeft Silvergate ingestemd met het betalen van een boete van $50 miljoen dollar. Voormalig CEO Alan Lane en voormalig COO Kathleen Fraher hebben respectievelijk $1 miljoen dollar en $250.000 dollar betaald, zonder de aantijgingen te erkennen of te ontkennen.

Antonio Martino, de voormalige CFO, heeft niet ingestemd met een schikking. Naast de SEC, hebben ook de Federal Reserve en het Californische Department of Financial Protection and Innovation (DFPI) schikkingen aangekondigd.

Reacties en gevolgen

Gurbir Grewal, directeur van de SEC’s handhavingsdivisie, uitte kritiek op de wijze waarop Silvergate en zijn leidinggevenden de ernstige tekortkomingen in hun compliance programma’s verborgen hielden voor investeerders, vooral na de ondergang van FTX. Deze handelswijze zou investeerders hebben misleid over de degelijkheid van de programma’s.

Als reactie op de schikking heeft een woordvoerder van Silvergate aangegeven dat deze deel uitmaakt van de doorlopende inspanningen van de bank om de activiteiten ordelijk af te wikkelen. Dit volgde na de vrijwillige liquidatie van de bank in maart 2023, waarbij alle klantendeposito’s waren terugbetaald en de bank kort daarna haar operaties staakte.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme