De Amerikaanse overheid heeft de juridische procedure voor de inbeslagname van 69.370 Bitcoins (BTC) en andere cryptovaluta afgerond. Deze activa, oorspronkelijk in beslag genomen van het inmiddels gesloten Silk Road-platform, zijn nu formeel geconfisqueerd na recente indieningen bij het federale hof van beroep.
De rechterlijke beslissing van augustus, die de inbeslagname goedkeurde, is nu officieel van kracht.
In beslag genomen Bitcoins
De in beslag genomen cryptovaluta, momenteel meer dan $3 miljard dollar waard, waren al jaren in handen van overheidsinstanties. In 2013 werden ze vrijwillig overgedragen door een onbenoemde partij die toegang kreeg tot de tegoeden door de beveiliging van Silk Road te omzeilen. Ross Ulbricht, de oprichter van Silk Road, is als gedaagde genoemd in de inbeslagname zaak, naast twee andere eisers, met de Amerikaanse regering als aanklager.
Silk Road werd in 2013 permanent gesloten na een FBI-onderzoek. Volgens de autoriteiten faciliteerde de site de onwettige verkoop van gecontroleerde stoffen, wapens en andere illegale goederen. Ulbricht werd veroordeeld wegens witwassen van geld en het runnen van een criminele onderneming.
Dit jaar deed Ulbricht afstand van eigendomsclaims op de in beslag genomen Bitcoins. Hij stemde ook in met het afzien van een aanvullende $3 miljard aan vermeend gestolen crypto-fondsen. Deze overeenkomst was bedoeld om een deel van de vermeende opbrengsten van Silk Road terug te betalen.
Amerikaanse functionarissen hebben de Bitcoin-voorraad sinds 2013 behouden, toen deze werd toevertrouwd door een ongeïdentificeerde partij. In 2020 streefde het ministerie van Justitie naar civiele confiscatie op basis van claims van onwettig eigendom.