Nigeria kondigt opzet van nationale AI en blockchain onderzoekscentra aan

Home » Nieuws » Nigeria kondigt opzet van nationale AI en blockchain onderzoekscentra aan

De Nigeriaanse overheid heeft, via het National Information Technology Development Agency (NITDA), plannen onthuld om onderzoekscentra op te zetten die zich richten op opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), Internet of Things (IoT) en blockchain.

Deze centra zullen worden verdeeld over de zes geopolitieke zones van het land. Kashifu Inuwa, directeur-generaal van NITDA, lichtte deze plannen toe tijdens de opening van de IoT West Africa Conference in Lagos, en benadrukte de inzet van het agentschap om een sterk technologisch onderzoeks-ecosysteem te ontwikkelen.

Innovatiecentra als drijvende kracht

De nieuw op te richten onderzoekscentra zullen zich richten op kritieke gebieden zoals IoT, blockchain-technologie, onbemande luchtvaartuigen (UAV’s), additieve productie, AI en robotica. “We richten een speciaal doelvoertuig op dat zich zal concentreren op deze sleutelgebieden en zal ook onderzoekscentra oprichten in alle zes geopolitieke zones van Nigeria,” zei Inuwa.

Naast het financieren van onderzoek, streeft NITDA ernaar Nigeriaanse startups te ondersteunen die producten ontwikkelen met deze nieuwe technologieën. Het agentschap is van plan innovatie-zandbakken te creëren om startups te helpen gebruiksscenario’s te ontwikkelen, bedrijven op te zetten en hun producten op de markt te brengen.

nigeria blockchain centers
Bron: X.

Talentontwikkeling en internationale samenwerking

NITDA speelt ook een cruciale rol bij het opbouwen van talent via het ‘3 Million Technical Talent’ (3MTT) programma van de Nigeriaanse overheid. Het doel is dat tegen 2027 drie miljoen Nigerianen technisch zijn opgeleid en versterkt.

Hoewel sommige opgeleide individuen het land kunnen verlaten, draagt dit bij aan de export van Nigeriaans talent en verhoogt het de buitenlandse valuta inkomsten door verhoogde geldovermakingen.

Nigeria als het volgende Silicon Valley van Afrika

Shitij Taneja, directeur van Vertex Next en organisator van de IoT West Africa-conferentie, benadrukte het potentieel van Nigeria als “het volgende Silicon Valley van Afrika”. Belangrijke factoren hierin zijn de enorme jeugdpopulatie en het levendige startup-ecosysteem van het land. De conferentie, die tegelijkertijd plaatsvindt met Africa Data Center en Cloud Expo Africa, streeft ernaar investeerders aan te trekken voor Nigeriaanse startups die zich richten op opkomende technologieën.

De Nigeriaanse overheid heeft ook haar eerste meertalige grote taalmodel (LLM) gelanceerd, als onderdeel van haar streven om een leidende positie in te nemen op het gebied van AI-ontwikkeling in Afrika.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme