Montenegrijnse premier in opspraak door vroege investering in Terraform Labs

Home » Nieuws » Montenegrijnse premier in opspraak door vroege investering in Terraform Labs

De Montenegrijnse premier Milojko Spajic is wederom in een controversie beland na recente onthullingen over zijn betrokkenheid bij het gefaalde crypto-project Terraform Labs.

Uit gerechtelijke documenten van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die in april werden vrijgegeven, blijkt dat Spajic in april 2018 $75.000 dollar investeerde om 750.000 Luna-munten te kopen, slechts dagen voordat Terraform Labs officieel werd geregistreerd in Singapore. Dit druist in tegen eerdere verklaringen van Spajic, waarin hij beweerde nooit persoonlijk te hebben geïnvesteerd in het project.

Vroege investeringen en de registratie van Terraform Labs

Spajic stond vermeld als een van de eerste investeerders in Terraform Labs, volgens het contract dat gedateerd was op 17 april 2018, enkele dagen voor de officiële registratie van het bedrijf op 23 april 2018.

Deze nieuwe bevindingen werpen een schaduw op de geloofwaardigheid van de premier, die eerder had aangegeven dat het investeringsbedrijf Das Capital SG, waarvoor hij van 2017 tot 2020 werkte, de daadwerkelijke investeerder was.

Milojko Spajic sec terraform document
Bron: SEC.

De impact van de ineenstorting van Terraform Labs

Terraform Labs was de drijvende kracht achter de cryptocurrencies Luna en TerraUSD, die een marktkapitalisatie van $2 miljard bereikten voordat ze in mei 2022 ineenstortten.

Deze catastrofe veroorzaakte een verlies van bijna $40 miljard in de cryptomarkt en had ook de val van meerdere crypto-hedgefondsen tot gevolg die collateral hadden verstrekt aan het bedrijf.

Juridische nasleep en internationale aandacht

De mede-oprichter van Terraform Labs, Do Kwon, werd in maart 2023 gearresteerd in Montenegro voor fraude met investeerders na maandenlang internationaal achtervolgd te zijn door rechtshandhavingsinstanties. In de afgelopen maand heeft Do Kwon ingestemd met een schikking met de SEC, waarbij zijn bedrijf voor $4,47 miljard in boetes moet opdraaien.

Het verschijnen van de nieuwe documenten kan verdere problemen voor premier Spajic veroorzaken, aangezien ze direct bewijs leveren van zijn contract met Terraform Labs en zijn eerdere ontkenningen hierover.

Toekomstige ontwikkelingen en uitleveringskwesties

De zaak rond de uitlevering van Do Kwon zal opnieuw bekeken worden door het Hooggerechtshof van Montenegro na een beroep.

Ondertussen blijft de situatie rondom premier Spajic en zijn vermeende misleiding een punt van zorg, zowel lokaal als internationaal, terwijl hij zich moet verantwoorden voor zijn eerdere uitspraken en de gevolgen van zijn investeringen.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme