FBI onderzoek gestart naar “gecompromitteerd” SEC-account en misleidende Bitcoin ETF tweet

Home » Nieuws » FBI onderzoek gestart naar “gecompromitteerd” SEC-account en misleidende Bitcoin ETF tweet

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aangekondigd dat zij samenwerkt met de Federal Bureau of Investigation (FBI) om een tweet te onderzoeken die op 9 januari werd vrijgegeven vanaf haar X-account (voorheen Twitter).

Publiek gewaarschuwd

Deze tweet beweerde ten onrechte dat de commissie spot Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten had goedgekeurd. De SEC verklaarde dat de tweet “ongeautoriseerd” was en niet “opgesteld of gecreëerd” door SEC-functionarissen. SEC-voorzitter Gary Gensler publiceerde een bericht op X waarin hij stelde dat het officiële SEC-account “gecompromitteerd” was door een onbekende partij.

De SEC benadrukte dat ze van plan is om samen met de FBI en het Office of the Inspector General van de commissie de tweet te onderzoeken. Het publiek werd gewaarschuwd dat elke goedkeuring voor een regelwijziging die de notering en handel van een spot Bitcoin ETF toestaat, op de website van de SEC zou worden gepubliceerd.

Op 10 januari waren spot BTC ETF-aanbiedingen van ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex en Franklin Templeton in staat om genoteerd te worden op Amerikaanse beurzen. Na de goedkeuring gaf Gensler een verklaring uit waarin hij zei dat de commissie Bitcoin niet “goedkeurde of onderschreef”, maar enkel de exchange-traded producten.

Verwarring

De valse post zorgde voor verwarring op een moment dat de industrie wachtte op een besluit van de SEC over het goedkeuren van een spot Bitcoin ETF. Velen verwachtten een goedkeuring later die dag. De post werd snel opgehelderd door Gensler, die bevestigde dat er geen dergelijke goedkeuring had plaatsgevonden.

Het beveiligingsteam van het platform X bevestigde dat het SEC-account gecompromitteerd was door iemand die controle had verkregen over een telefoonnummer dat aan het account gekoppeld was. Ook werd opgemerkt dat de SEC geen tweefactorauthenticatie voor het account had ingesteld toen het werd gecompromitteerd.

Deze gebeurtenis leidde tot kritiek van wetgevers, waaronder Rep. French Hill, die het een “dieptepunt voor de SEC” noemde en samen met anderen een brief zou sturen naar Gensler om meer duidelijkheid te krijgen over deze kwestie. Sen. Cynthia Lummis benadrukte ook het belang van transparantie en waarschuwde voor de marktmanipulatie die dergelijke frauduleuze aankondigingen kunnen veroorzaken.

Afgelopen nacht, op 10 januari, is de spot Bitcoin trading ETF officieel goedgekeurd door de SEC.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme