OKX-gebruiker zegt $2 miljoen kwijt te zijn door deepfake AI-scam

Home » Nieuws » OKX-gebruiker zegt $2 miljoen kwijt te zijn door deepfake AI-scam

Een OKX-gebruiker, bekend als “来日方长” (De Toekomst is Lang), heeft een ernstig beveiligingsincident gemeld waarbij meer dan $2 miljoen dollar verloren ging.

Oplichters verkregen zijn persoonlijke informatie via Telegram, namen zijn e-mail over en manipuleerden zijn telefoon- en beveiligingsinstellingen met een AI-gegenereerde video.

AI deepfake video’s

De fraude begon toen oplichters toegang kregen tot de persoonlijke informatie van de gebruiker via het chatplatform Telegram. Met deze informatie konden ze inbreken in zijn e-mailaccount door een wachtwoordreset aan te vragen. Vervolgens gebruikten ze een AI-gegenereerd deepfake-video om de klantenservice van zijn telecomprovider te overtuigen dat zij de gebruiker zelf waren.

Dit stelde hen in staat om zijn telefoonnummer over te nemen. Met controle over zijn telefoon en e-mail konden de aanvallers ook de instellingen van zijn Google Authenticator-app wijzigen, een veelgebruikte beveiligingsmaatregel voor tweestapsverificatie. Door deze gecoördineerde aanval konden de scammers binnen 24 uur het account volledig leeghalen.

okx deepfake scam wu blockchain
Bron: Wu Blockchain op X.

Fraude met deepfake-technologie in Singapore

In Singapore heeft voormalig premier Lee Hsien Loong zich uitgesproken tegen het misbruik van zijn imago in deepfake crypto-advertenties. Advertenties toonden hem zogenaamd crypto-investeringen promotend voor een bedrijf genaamd Quantum AI.

Lee heeft bevestigd dat deze video’s vervalsingen zijn. Dergelijke incidenten onderstrepen de kwetsbaarheid van de sector voor AI-gedreven fraude.

Wereldwijde stijging van AI-gerelateerde incidenten

AI-gerelateerde fraude is aan een opmars bezig. Een site genaamd OnlyFake produceert zeer realistische nep-ID’s die beveiligingsprocessen bij crypto exchanges kunnen omzeilen. Cybercriminelen gebruiken steeds vaker AI om traditionele beveiligingsmaatregelen te omzeilen.

Oproep tot verhoogd bewustzijn en nieuwe technologieën

Experts benadrukken het belang van verbeterd beveiligingsbewustzijn en training om individuen waakzamer te maken tegen geavanceerde phishing-aanvallen. Organisaties worden aangemoedigd om technologische hulpmiddelen te adopteren die AI gebruiken om fraude te detecteren en te voorkomen.

Advies aan investeerders

Lee Hsien Loong roept investeerders op tot voorzichtigheid: “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, wees dan voorzichtig. Geloof geen advertenties waarin publieke figuren investeringsproducten promoten.”

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme