Binance topman Tigran Gambaryan blijft vast in Nigeria tot mei

Home » Nieuws » Binance topman Tigran Gambaryan blijft vast in Nigeria tot mei

Tigran Gambaryan, de Amerikaanse hoofd van financiële criminaliteitsbestrijding bij Binance en voormalig speciaal agent bij de IRS, blijft tot minstens 17 mei in de Nigeriaanse gevangenis na uitstel van zijn borgtochtzitting.

Gambaryan en zijn collega Nadeem Anjarwalla, Binance’s regionale manager voor Afrika en burger van het Verenigd Koninkrijk en Kenia, werden op 26 februari gearresteerd na aankomst in Abuja. De Nigeriaanse regering had hen uitgenodigd om beschuldigingen van valutaspeculatie, die de naira onder druk zette, te bespreken.

Beschuldigingen en gevangenisoverplaatsing

Oorspronkelijk ontkende de Nigeriaanse overheid dat Gambaryan en Anjarwalla waren gearresteerd, maar later werden zij onder huisarrest geplaatst en uiteindelijk aangeklaagd voor witwassen en belastingontduiking. Na de mysterieuze ontsnapping van Anjarwalla, werd Gambaryan overgeplaatst naar de beruchte Kuje-gevangenis, waar ook vermoedelijke leden van Boko Haram worden vastgehouden.

In een mobiele telefoonvideo na de ontsnapping verklaarde Gambaryan geen weet te hebben van de vluchtplannen van zijn collega en vroeg hij de Amerikaanse overheid om hulp.

Reactie en verklaringen van familie

De reactie van de Amerikaanse overheid op de detentie van Gambaryan is tot dusver terughoudend geweest. Volgens zijn familie heeft hij sinds zijn overplaatsing naar Kuje maar één bezoek van het personeel van de Amerikaanse ambassade gehad en beperkte toegang tot zijn juridische team.

Yuki Gambaryan, zijn vrouw, heeft publiekelijk haar frustratie en angst uitgesproken over de aanhoudende onrechtvaardigheden waaraan haar man wordt onderworpen. Zij heeft een petitie gelanceerd gericht aan meerdere overheidsinstanties om hem terug te krijgen naar de Verenigde Staten, die al bijna vierduizend handtekeningen heeft verzameld.

Juridische gevechten en aanklachten

Beide Binance-topmannen hebben een aanklacht ingediend tegen Nigeria’s Nationale Veiligheidsadviseur, Nuhu Ribadu, en de Economische en Financiële Misdrijven Commissie voor het schenden van hun mensenrechten. De rechtszaken tegen Gambaryan voor witwassen beginnen op 2 mei, en de zaken over belastingontduiking beginnen op 17 mei.

Gambaryan heeft alle aanklachten ontkend en zijn familie bestempelt deze als “vals”. Op zijn 40e verjaardag zal Gambaryan nog steeds in de gevangenis zijn.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme