Binance heeft aangekondigd dat het vanaf 30 juni de beschikbaarheid van zogenaamde “ongecontroleerde” stablecoins in de Europese Unie zal beperken.
Deze stap is in lijn met de nieuwe voorschriften onder de Markten in Crypto-activa (MiCA) die eind juni van kracht worden.
Impact op de stablecoin-markt
Volgens Binance is deze maatregel een eerste stap in het betreden van het nieuwe regelgevende kader en zal het aanzienlijke gevolgen hebben voor de stablecoin-markt binnen de Europese Economische Ruimte (EER).
Naarmate stablecoins gereguleerd worden in Europa, zullen alleen tokens die zijn uitgegeven door “gereguleerde bedrijven” beschikbaar zijn voor het publiek. Binance heeft aangegeven dat verschillende bestaande stablecoins mogelijk niet onder deze categorie vallen en daarom aan bepaalde restricties onderhevig zullen zijn.
Gefaseerde aanpak en conversiemogelijkheden
Binance heeft een gefaseerde aanpak aangekondigd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Primair zal de crypto beurs gebruikers toestaan hun bezittingen in “niet-geautoriseerde” stablecoins om te zetten naar andere digitale activa zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), gereguleerde stablecoins, of fiat geld.
Vanaf 30 juni zal het niet langer mogelijk zijn om “niet-geautoriseerde” stablecoins te kopen in Europa.
Verhoogde samenwerking met regelgevers
Sinds de voormalige CEO van Binance, Changpeng Zhao, in april tot vier maanden gevangenisstraf werd veroordeeld, heeft de nieuwe leider, Richard Teng, stappen ondernomen om de samenwerking met regelgevers te vergroten. Deze inspanningen zijn onderdeel van Binance’s strategie om in overeenstemming te blijven met het MiCA-regime van de EU.
Binance heeft nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar over welke stablecoins specifiek als “ongereguleerd” worden beschouwd.
Toekomstige richtlijnen en compliance
De MiCA-wetgeving van de Europese Unie, die eind 2024 volledig operationeel verwacht wordt, stelt nieuwe richtlijnen voor stablecoins vast die deze maand worden ingevoerd. Alleen Elektronische Geldinstellingen (EMI’s) en kredietinstellingen mogen onder deze regels stablecoins uitgeven.
Grote crypto beurzen zoals Kraken en OKX werken ook aan naleving van deze regels, wat kan betekenen dat ze stablecoins zoals Tether’s USDT van hun platforms verwijderen.