Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH), ligt onder vuur binnen de crypto-community vanwege zijn recente uitspraken over gedecentraliseerde financiering (DeFi).
In een bericht op het sociale platform X op 25 augustus uitte Buterin zijn twijfels over het potentieel van DeFi om significante groei in de cryptosector te bewerkstelligen. Hij stelde dat hoewel DeFi uitstekend kan zijn, het fundamenteel begrensd is en niet de drijvende kracht kan zijn voor een nieuwe golf van crypto-adoptie die de sector 10 tot 100 keer zou kunnen vergroten.
Sterke reacties uit de DeFi-gemeenschap
De opmerkingen van Buterin ontlokten heftige reacties van prominente figuren binnen de DeFi-gemeenschap. Arthur Cheong, oprichter van DeFiance Capital, betwistte Buterin’s visie door te benadrukken hoe DeFi bijdraagt aan de huidige waarde van Ethereum, en Sam Kazemian, oprichter van Frax Finance, merkte op dat Buterin niet in contact staat met de huidige dynamiek van DeFi en stablecoins.
Rhett Shipp, oprichter van Gravita Protocol, benadrukte dat DeFi cruciaal is geweest voor de groei van Ether, vooral omdat het zwaar wordt gebruikt als onderpand in DeFi. Hij weerlegde ook Buterin’s kritiek op de onhoudbare hoge rendementen in DeFi, door te stellen dat vroege subsidies een geldige strategie zijn om adoptie te stimuleren.
Buterin’s standpunt
Ondanks de kritiek blijft Buterin een fervent voorstander van gedecentraliseerde crypto-applicaties. Hij erkende dat veel applicaties, zoals die uit de liquiditeitslandbouwgolf van 2021, tijdelijk waren en duurzaamheid misten, maar hij staat positief tegenover die welke zowel duurzaam als volledig gedecentraliseerd zijn. Buterin benadrukte de waarde van gedecentraliseerde beurzen, gedecentraliseerde stablecoins zoals RAI, en voorspellingsmarkten zoals Polymarkets.
Verder riep Buterin op tot uitbreiding van decentralisatie buiten financiën naar andere technologiegebieden. Hij wees erop dat centralisatie een aanzienlijke bedreiging vormt, die invloed heeft op versleutelde berichtendiensten, sociale media-censuur en gecentraliseerde identiteitssystemen. Hij benadrukte dat de kruising van gedecentraliseerde financiën met andere gedecentraliseerde technologieën cruciaal zal zijn voor de cryptosector om zijn kernwaarden, waaronder privacy, te handhaven.
Buterin sloot af met de woorden: “Ik denk dat de interacties tussen gedecentraliseerde financiën en andere gedecentraliseerde technologieën heel belangrijk gaan zijn.”
Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.