Taiko Layer 2 van Ethereum gelanceerd op het mainnet

Home » Nieuws » Taiko Layer 2 van Ethereum gelanceerd op het mainnet

Het op Ethereum (ETH) gebaseerde rollup-project Taiko is na ontwikkeling sinds 2022 en het ondergaan van zeven testnetwerken eindelijk gelanceerd op het hoofdnetwerk.

Deze lancering markeert een belangrijke mijlpaal voor het team en de Ethereum-gemeenschap.

Inaugurele blok voorgesteld door Vitalik Buterin

Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin stelde het eerste blok van Taiko voor, dat de namen bevatte van alle kernbijdragers van Taiko. Buterin benadrukte het belang van deze lancering en sprak zijn enthousiasme uit over de unieke aanpak van Taiko.

Hij merkte op dat Ethereum profiteert van diverse Layer-2 oplossingen en prees Taiko voor het pionieren in deze richting.

Technologische en structurele innovaties van Taiko

Taiko, een based rollup, maakt gebruik van de beveiliging en levensvatbaarheid van Ethereum door transacties te laten sequencen door Ethereum-block validators. In de beginfase worden de rollup-protocolcontracten op Ethereum beheerd door een multisig-arrangement. Het protocol vereist aanvankelijk SGX-bewijzen, maar er zijn plannen om over te stappen op 50% ZK-bewijzen als onderdeel van de lange-termijn schaalbaarheids- en beveiligingsstrategie.

taiko transactie ethereum
Bron: Taiko.xyz.

Bovendien heeft Taiko een type-1 zero-knowledge virtuele machine ontworpen om de Ethereum-architectuur na te bootsen en omvat het een multi-proof bewijssysteem dat de beveiliging verhoogt door het indienen en betwisten van meerdere soorten bewijzen mogelijk te maken.

Tokenlancering en gemeenschapsbetrokkenheid

De Taiko-token wordt verwacht enkele weken na de livegang van het hoofdnet te lanceren. Taiko heeft ook plannen om een puntenstimuleringsprogramma genaamd Trailblazers te introduceren om de gemeenschap te betrekken door hen te belonen voor het voltooien van taken en interactie met het netwerk.

Recentelijk kondigde het project een airdrop aan die voorafgaand aan de lancering van het hoofdnet 5% van de totale tokenvoorraad van 1 miljard tokens zal verdelen.

Decentralisatie en toekomstige governance

Taiko is van plan later dit jaar een DAO te lanceren om de protocolcontrole geleidelijk over te dragen aan zijn gemeenschap. Deze overgang zal in fasen plaatsvinden, waarbij de “trainingswielen” over tijd worden verminderd totdat volledige governance door de gemeenschap wordt bereikt.

Netwerkstabiliteit en veiligheidsmaatregelen

Aanvankelijk zal Taiko de block proposing en proving gedurende de eerste twee weken na de lancering beheren om de netwerkstabiliteit te waarborgen. Uiteindelijk zullen deze processen gedecentraliseerd en toestemming-vrij worden, wat gebruikers in staat stelt om deel te nemen aan het runnen van nodes, het voorstellen en bewijzen van blokken. Na stabilisatie van het netwerk zullen zowel het voorstellen als het bewijzen van blokken toestemming-vrij zijn voor iedereen.

Daniel Wang, medeoprichter en CEO van Taiko, benadrukte dat veiligheid altijd de hoogste prioriteit heeft gehad. Hij erkende dat elke nieuwe software-implementatie, vooral een blockchain, turbulentie kan veroorzaken, maar benadrukte het belang van een stabiel netwerk voordat het volledig opengesteld wordt.

Sinds de oprichting in 2022 heeft Taiko tot op heden $37 miljoen opgehaald over twee financieringsronden.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme