Ethereum’s Pectra-upgrade in 2025 riskeert netwerkinstabiliteit, volgens nieuw onderzoek

Home » Nieuws » Ethereum’s Pectra-upgrade in 2025 riskeert netwerkinstabiliteit, volgens nieuw onderzoek

Naarmate Ethereum (ETH) zich voorbereidt op de Pectra-upgrade in het begin van 2025, hebben nieuwe onderzoeken van Liquid Collective en Obol meerdere risico’s onthuld die hiermee samenhangen. Het rapport benadrukt het belang van diversiteit onder cliënten, operators en cloudproviders en uit zorgen over de beperkte adoptie van de Distributed Validator Technology (DVT).

Matt Leisinger, Chief Product Officer bij Alluvial, een software ontwikkelingsbedrijf dat Liquid Collective ondersteunt, benadrukte tegenover Cointelegraph het groeiende belang van het aanpakken van de met Ethereum staking samenhangende risico’s en de straffen op protocolniveau.

Risico’s van cliënten en operators

Het rapport waarschuwt dat een significante bug in een dominante cliënt kan leiden tot aanzienlijke ‘slashing’ straffen en netwerkinstabiliteit. Als fundamenteel element van het consensus mechanisme van Ethereum, kan staking via een enkele node-operator blootstelling aan downtime en slashing-risico’s met zich meebrengen.

Leisinger versterkte deze stelling in het rapport, door te verklaren: “Elke staker en dienstverlener moet grondig de correlatie, diversiteit en risicobeperkende maatregelen beoordelen om potentiële risico’s te voorkomen, zelfs van vertrouwde node-operators.”

ethereum pectra gevaren Liquid Collective en Obol onderzoek
Bron: Liquid Collective and Obol.

Zorgen over clouddiversiteit

Het rapport bespreekt ook de noodzaak van een brede geografische spreiding van validators en cloudproviders, onder verwijzing naar recente uitval, zoals die bij Hetzner en AWS. DVT kan deze strategie aanzienlijk ondersteunen door “validator veerkracht te verhogen door gecorreleerde risico’s te verminderen.”

Voor de lange termijn veerkracht en institutionele adoptie is het volgens Leisinger cruciaal dat stakingsconfiguraties prioriteit geven aan diversiteit onder node-operators en validators.

De Pectra-upgrade in detail

De aanstaande Pectra-upgrade combineert de upgrades van Prague en Electra, en focust op wijzigingen in de uitvoeringslaag en consensuslaag van het netwerk. Petra wordt verwacht live te gaan in het eerste kwartaal van 2025 en zal het Ethereum Improvement Proposal (EIP)-7251 omvatten.

Volgens het rapport zal “de Pectra-upgrade het toestaan voor stakingproviders om hun inzet te consolideren in minder validators door het maximale effectieve saldo te verhogen naar 2.048 ETH.” De wijziging in de stakingslimiet zal het aantal vereiste validators verminderen en de druk op de communicatielaag van Ethereum verlichten.

Koop je Ethereum voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme