De PlusToken scam, een omvangrijke Ponzi, trok wereldwijd de aandacht toen Chinese autoriteiten in november 2020 bijna $4 miljard dollar aan diverse tokens in beslag namen, waaronder Ether (ETH), Bitcoin (BTC), Dogecoin (DOGE) en Ripple (XRP).
Deze inbeslagnames vonden plaats maanden nadat 27 vermeende kopstukken waren gearresteerd. Het schema had naar verluidt meer dan 2 miljoen investeerders bedrogen door cryptocurrencies te gebruiken als financieringskanaal en was uitgegroeid tot meer dan 3.000 lagen.
Recente bewegingen van in beslag genomen Ether
Op woensdag begonnen er opmerkelijke hoeveelheden ether te bewegen van wallets die gelinkt zijn aan de beruchte PlusToken zwendel. Blockchain analisten hebben grote hoeveelheden Ether getraceerd die werden verplaatst van de “PlusToken Ponzi 2” wallet en andere gelinkte accounts.
Volgens het blockchain analyseplatform Lookonchain, begonnen de transacties vroeg in de ochtend en betrof het fondsen die sinds 2021 niet meer waren verplaatst.
Consolidatie van Ether in één wallet
Uit on-chain gegevens blijkt dat meer dan 2.800 ETH vanuit verschillende aan PlusToken gerelateerde wallets deze week in één enkele wallet zijn geplaatst, met het adres “0xf46847fa42fd9dd52737f3d25b8659cceba80eeb”. CoinDesk bevestigde de walletbewegingen met behulp van de on-chain tool Arkham.
De Ethereum, die afkomstig was uit voorheen inactieve wallets, was oorspronkelijk in beslag genomen ter waarde van $2 miljard dollar in 2020.
Marktreacties en verdere analyse
Deze recente bewegingen zorgden voor speculaties over meer aanstaande verkoopdruk onder crypto-marktdeelnemers. Lookonchain en EmberCN, twee prominente blockchainanalyse platforms, hebben diverse details over de transacties gemeld.
Arkham, een ander inlichtingenbedrijf, heeft ook zijn eigen analyse gepubliceerd waaruit blijkt dat “tientallen” wallets gelinkt aan PlusToken Ether ter waarde van 464,7 miljoen dollar hadden verplaatst in de afgelopen 12 uur.
Juridische nasleep en onzekerheden
De Chinese rechtbank verklaarde in 2020 dat de in beslag genomen cryptocurrencies “volgens de wet” verwerkt zouden worden en “verbeurd verklaard aan de nationale schatkist”, zonder verdere details over de verwerking te verstrekken.
Het blijft onduidelijk waarom de fondsen nu zijn verplaatst en of ze nog steeds onder controle staan van de Chinese autoriteiten.
Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.