Cruciale CPI data donderdag: Kan Bitcoin een boost krijgen?

Home » Nieuws » Cruciale CPI data donderdag: Kan Bitcoin een boost krijgen?

De Bitcoin (BTC) koers daalde de afgelopen weken gigantisch, terwijl de aandelenmarkten koersrecord na koersrecord behaalden. Dat lijkt vooral het gevolg van enkele Bitcoin-specifieke ontwikkelingen die op de koers drukken: Bitcoin dump door Duitse overheid, Mt. Gox gaat voor miljarden dollars aan Bitcoin uitkeren aan zijn voormalige gebruikers en de miners staan onder druk.

Het macro-economische plaatje begint echter op te klaren in de Verenigde Staten, waardoor de tweede helft van 2024 weleens goed kan uitpakken voor Bitcoin.

Positieve macro-ontwikkelingen voor Bitcoin

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de werkloosheid in de Verenigde Staten is toegenomen naar 4,1% in juni. Daarmee viel deze 0,1% hoger uit dan verwacht en zitten we ook 0,1% boven de werkloosheid die de Amerikaanse centrale bank voor het einde van 2024 voorspelde.

Waarom is dat bullish voor Bitcoin?

Dat is bullish voor Bitcoin, omdat daarmee de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank weer een stapje dichterbij zijn. Een hogere werkloosheid neemt de opwaartse druk achter de inflatie weg. Mensen verliezen hun baan en kunnen minder consumeren, waardoor de Amerikaanse economie stilvalt.

Precies dat is wat er nodig is voor de Federal Reserve om de rentes sneller dan verwacht te verlagen en dat is positief voor de bitcoin koers.

Dat zien we duidelijk terug op de futuresmarkten (zie bovenstaande tabel). Daar is de kans op een renteverlaging tijdens de vergadering van 18 september toegenomen van 50,4% op 7 juni, naar de huidige 77,1%.

Normaal gesproken is dat een positieve ontwikkeling voor Bitcoin, maar op dit moment blijft de koers achter. Mijn vermoeden is dat de koers achterblijft vanwege de honderden miljoenen dollars aan Bitcoin die Duitsland op de markt dumpt en de miljarden dollars aan Bitcoin van Mt. Gox die op de markt komen in juli.

Cruciale dagen voor de boeg

Wat we momenteel zien is dat het macro-narratief rondom Bitcoin en de rest van de financiële markt langzaam omkeert. Waar men vanaf Q1 2024 grote zorgen had over de opnieuw opkomende inflatie in de Verenigde Staten, begint de inflatie nu te dalen en zien we de economie verzwakken.

Gedurende Q1 2024 werd de markt – door de stijgende inflatie – plotseling heel pessimistisch over het aantal renteverlagingen van de Federal Reserve. Precies dat narratief lijkt nu weer voorzichtig om te draaien en daar krijgen we donderdag mogelijk de bevestiging van.

Donderdag is het namelijk tijd voor een nieuwe consumentenprijsindex (CPI) vanuit de Verenigde Staten. Als die wederom lager uitvalt dan verwacht of laat zien dat de inflatie onderweg is naar de gewenste 2,0% kan dat Bitcoin weleens een boost geven.

De Amerikaanse arbeidsmarkt geeft op dit moment goede signalen af voor dat scenario. Afgelopen vrijdag steeg de werkloosheid naar 4,1% en is daarmee met 0,7% gestegen vanaf de bodem van 3,4% van mei 2023.

Als de werkloosheid komende maand binnenkomt op 4,2% triggert zelfs de Sahm Rule. Dit is een economische stelregel van Claudia Sahm, die zegt dat een recessie begint als het driemaandelijkse gemiddelde van de werkloosheid met minstens 0,5% stijgt ten opzichte van het laagste niveau van de afgelopen 12 maanden.

Simpel gezegd: als de werkloosheid in korte tijd snel stijgt, komt de economie in een recessie terecht.

Voor aandelen kan dat een lastigere situatie opleveren, omdat bedrijven afhankelijk zijn van de economie voor hun winsten. Als de economie in een recessie komt, kan dat de aandelenkoersen bedreigen, maar voor bitcoin zou dat in theorie weleens een meevaller kunnen opleveren.

Waarom? Omdat het mogelijk is dat mensen hun kapitaal verplaatsen naar “veilige” assets als Bitcoin, goud en staatsobligaties als de Amerikaanse economie daadwerkelijk aan een duikvlucht begint.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Thom heeft economie gestudeerd in Amsterdam en rechten in Leiden, maar koos er uiteindelijk voor om de advocatuur achter zich te laten en voor het schrijven te kiezen. Nu is hij al jaren actief binnen de industrie en schrijft hij graag over bitcoin en macro-economische ontwikkelingen.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox