Britse crypto ETP’s kampen met lage instroom ondanks internationale interesse

Home » Nieuws » Britse crypto ETP’s kampen met lage instroom ondanks internationale interesse

In mei heeft de London Stock Exchange (LSE) de eerste crypto exchange-traded products (ETPs) goedgekeurd, bedoeld om de prijs van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) te volgen. Deze financiële instrumenten bieden investeerders de mogelijkheid om blootstelling te krijgen aan deze cryptocurrencies via een bekend beleggingsvehikel dat verhandeld wordt op de beurs.

De goedkeuringen omvatten ETP’s van de in New York gevestigde vermogensbeheerder WisdomTree, alsook prospectussen van 21Shares en Invesco.

Lage belangstelling bij lancering

Ondanks de goedkeuringen hebben de producten sinds hun lancering op 28 mei te kampen gehad met lage instroom van kapitaal, voornamelijk vanwege gebrek aan institutionele vraag.

Volgens Hector McNeil, medeoprichter en co-CEO van HANetf, komt dit doordat de LSE laat is met het introduceren van deze producten, waardoor ze achterlopen op andere markten. Bovendien beperkt de Financial Conduct Authority (FCA) deze producten tot institutionele beleggers, wat particuliere klanten uitsluit van investeren.

crypto etf volumes
Bitcoin ETF volumes. Bron: The Block.

Regulatoire belemmeringen en marktreactie

Het restrictieve beleid van de FCA, waaronder het verbod op de verkoop van crypto-derivaten en Exchange Traded Notes (ETNs) aan particulieren, ondermijnt lokale belangstelling en handelsvolumes. Laurent Kssis, een onafhankelijk bestuurslid van Issuance Swiss AG, voegt eraan toe dat er simpelweg een gebrek is aan institutionele vraag in het VK, wat de handelsactiviteit kan beperken.

Hij wijst ook op de complexe en veranderende regelgevende landschap als een afschrikmiddel voor sommige investeerders. Daarnaast benadrukt Kssis de concurrentie uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk, en het gebrek aan ondersteuning van market makers in het VK, wat essentieel is voor liquiditeit en efficiënte handel in financiële producten.

Internationale vergelijking en toekomstperspectief

Ter vergelijking: de crypto ETF’s in Hong Kong, die eind april werden gelanceerd, kenden ook een zwakke start met slechts $12 miljoen aan handelsvolume op de eerste dag, in schril contrast met de $4,6 miljard van de eerste handelsdag van Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten.

Conclusie en vooruitzichten

Ondanks de teleurstellende start, is er nog steeds hoop dat de FCA haar benadering zal herzien om een gezondere en diepere lokale markt te creëren, zoals het geval is met complexe ETP’s zoals leverage ETP’s waar geavanceerde particuliere beleggers toegang toe kunnen krijgen.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme