Weekendhandel in Bitcoin daalt naar historisch dieptepunt door introductie van ETF’s

Home » Nieuws » Weekendhandel in Bitcoin daalt naar historisch dieptepunt door introductie van ETF’s

De weekendhandel in Bitcoin (BTC) heeft in 2024 een historisch dieptepunt bereikt, waarbij slechts 16% van het handelsvolume in het weekend plaatsvond. Dit is een aanzienlijke daling vergeleken met 2019, toen nog tot 28% van de handel in het weekend werd geregistreerd.

Deze trendwijziging wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de lancering van op Bitcoin gebaseerde, beursgenoteerde fondsen (ETFs). Deze fondsen worden enkel verhandeld tijdens de openingstijden van de traditionele aandelenmarkten, wat heeft bijgedragen aan een verschuiving van de handelsactiviteit naar de weekdagen.

Impact van Bitcoin ETFs

De introductie van spot Bitcoin ETFs heeft een specifieke impact gehad op de handelspatronen. Deze producten werden gelanceerd in het vierde kwartaal van 2023 en sindsdien is de hoeveelheid Bitcoin die tijdens het laatste handelsuur wordt verhandeld – bekend als het benchmark fixing window tussen 15:00 en 16:00 uur New Yorkse tijd – aanzienlijk toegenomen.

Deze periode is nu het op een na populairste handelsmoment voor Bitcoin, maar deze toename is alleen merkbaar op weekdagen.

bitcoin weekend handel verslag kaiko
Bron: Kaiko.

Verminderde volatiliteit en marktfactoren

De daling van de weekendhandel wordt ook gekoppeld aan een lagere volatiliteit in de Bitcoin-prijs. De sluiting van crypto-vriendelijke banken zoals Signature Bank en Silicon Valley Bank in maart 2023 speelt hierbij een rol. Deze banken ondersteunden 24/7 netwerken waarmee marktmakers grote koop- en verkooporders voor crypto konden plaatsen.

Sinds de sluiting van deze netwerken zijn marktmakers minder geneigd om liquiditeit te bieden in een omgeving met een laag volume, wat bijdraagt aan de lagere volatiliteit.

Huidige marktsituatie en vooruitzichten

In de afgelopen periode is de prijs van Bitcoin tamelijk stabiel gebleven terwijl beleggers de inflatiecijfers nauwlettend in de gaten houden en anticiperen op mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve. De institutionele adoptie van crypto, door middel van Bitcoin ETFs, heeft eveneens bijgedragen aan de stabilisatie van de prijs en een aanzienlijke vermindering van de prijsschommelingen. I

n maart 2024 bereikte Bitcoin een recordhoogte, wat bijdraagt aan het beeld van Bitcoin als een volwassener en mogelijk minder volatiel activum.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme