Ethereum (ETH) heeft onlangs een update ondergaan waarbij een deel van de transactiekosten wordt vernietigd, bekend als het “verbranden” van munten. Samen met de overgang naar Proof-of-Stake leidde dit tot een tijdelijke deflatie, waardoor de totale hoeveelheid Ethereum in omloop afnam. Deze ontwikkeling bracht sommige Ethereum-investeerders ertoe te verkondigen dat hun munt nu een verbeterde versie van Bitcoin was, zelfs tot het punt waarop ze Ethereum gingen omschrijven als “ultrasound money” – een term die refereert aan geld dat lastig bij te maken is.
Ki Young Ju van CryptoQuant waarschuwt echter dat het niet verstandig is Ethereum direct met Bitcoin (BTC) te vergelijken. “Na de ‘Dencun’ upgrade verloor Ethereum zijn deflatoire eigenschap, en met de afgenomen transactiekosten kan het niet langer worden beschouwd als ‘ultrasound money’. Ethereum’s kracht ligt in de ondersteuning van gedecentraliseerde applicaties, en het zou onverstandig zijn het te vergelijken met het ‘sound money’ principe van Bitcoin,” legt hij uit.
Optimisme over Bitcoin
Ondanks de verschillen tussen de twee cryptomunten, is Ki Young Ju zeer optimistisch over Bitcoin. Hij stelt dat, gebaseerd op de ontwikkeling van het Bitcoin-netwerk, de marktkapitalisatie drie keer zo hoog zou moeten zijn als nu. Met behulp van gegevens uit vorige cycli komt hij op een mogelijke Bitcoin koers van $265.000 dollar.
Dit is een voorspelling die veel Bitcoin-investeerders hoopvol stemt, hoewel de huidige koers van Bitcoin op ongeveer $62.975 dollar staat. Dit wijst op een voorzichtig herstel, maar een definitieve opleving is nog niet in zicht.
Economische impact op Bitcoin
Het is ook belangrijk om de invloed van externe economische factoren op Bitcoin te erkennen. Na het bereiken van een piek in maart, heeft Bitcoin vooral te kampen gehad met stijgende Amerikaanse inflatie, die op zijn beurt de rentes omhoog drijft. Gedurende het eerste kwartaal van 2024 was de inflatie in de VS consistent hoger dan verwacht, wat leidde tot uitstel van de verwachte renteverlagingen door de Federal Reserve. Dit heeft druk gezet op de markt, vooral omdat lagere rentes over het algemeen gunstig zijn voor risicovollere activa zoals Bitcoin.
In 2024 werd aanvankelijk ingezet op zes tot zeven renteverlagingen, maar nu lijkt het erop dat dit aantal zal worden teruggeschroefd naar slechts één of twee. Tenzij er onverwachte macro-economische ontwikkelingen plaatsvinden, zoals een ineenstorting van de Amerikaanse arbeidsmarkt, kan dit scenario leiden tot snellere renteverlagingen, die op hun beurt weer positief zouden kunnen zijn voor Bitcoin.