Buterin kritisch over Bitcoin’s blokgrootte-conflict, ziet oplossing in innovatie

Home » Nieuws » Buterin kritisch over Bitcoin’s blokgrootte-conflict, ziet oplossing in innovatie

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), biedt een gedetailleerde terugblik op de Bitcoin (BTC) ‘block size wars’ die de Bitcoin-gemeenschap van 2015 tot 2017 in zijn greep hielden.

Deze discussie draaide om de vraag of de blokgrootte van Bitcoin verhoogd moest worden van 1 MB naar een groter formaat om meer transacties te faciliteren, de kosten te verlagen en de bruikbaarheid als betalingssysteem te verbeteren.

De kampen: grote versus kleine blokkers

Aan de ene kant stonden de “grote blokkers”, waarmee Buterin aanvankelijk sympathiseerde. Zij pleitten voor grotere blokken om transactiekosten laag te houden en Bitcoin als digitaal contant geld te behouden. Zij geloofden dat het vergroten van de blokgrootte essentieel was om hoge kosten, die dit gebruik zouden ondermijnen, te voorkomen.

De “kleine blokkers” daarentegen benadrukten het behoud van Bitcoin’s decentralisatie en veiligheid. Zij waren bezorgd dat grotere blokken het moeilijker en kostbaarder zouden maken voor individuen om nodes te runnen, wat de controle zou kunnen centraliseren bij enkele grote entiteiten.

vitalik buterin block size oorlog
Bron: Vitalik Buterin op X.

Technische competentie en governance

Buterin erkent dat, hoewel hij de grote blokkers gelijk gaf over de noodzaak van grotere blokken om kosten laag te houden, zij vaak de technische competentie misten om hun oplossingen effectief te implementeren. Hij bekritiseert hen voor hun technische misstappen, zoals de slecht uitgevoerde projecten Bitcoin Classic en Bitcoin Unlimited.

Aan de andere kant vond Buterin de aanpak van kleine blokkers betreffende governance en protocol wijzigingen te conservatief. Hij was het niet eens met hun rigide houding tegenover hard forks en hun afhankelijkheid van soft forks, die hij als onnodig complex beschouwde.

Lessen voor de toekomst

Buterin benadrukt het belang van balans en inclusieve benaderingen om ‘eenzijdige competentievalkuilen’ te vermijden, waarbij één kant de competentie monopoliseert maar geen rekening houdt met bredere perspectieven.

Hij pleit voor voortdurende innovatie om schaalbaarheid en governance-uitdagingen aan te pakken, met een focus op technologische ontwikkelingen zoals ZK-SNARKs die tijdens de debatten over het hoofd waren gezien.

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme