Bitcoin whitepaper opnieuw gepubliceerd op Bitcoin.org na juridische strijd met Craig Wright

Home » Nieuws » Bitcoin whitepaper opnieuw gepubliceerd op Bitcoin.org na juridische strijd met Craig Wright

Na een mislukte poging van Craig Wright om in de rechtbank aan te tonen dat hij Satoshi Nakamoto is, de anonieme bedenker van het Bitcoin (BTC) protocol, is het Bitcoin whitepaper opnieuw geüpload naar de website Bitcoin.org.

Juridische strijd en verlies van auteursrechtelijke claims

In 2021 werd de website gedwongen het PDF-bestand van het whitepaper te verwijderen nadat Wright de anonieme groep die de site beheert, Cøbra, met succes had aangeklaagd wegens auteursrechtinbreuk. Wright beweerde dat hij de echte Satoshi Nakamoto was en dus de auteur van het whitepaper, maar deze claims zijn inmiddels overtuigend weerlegd.

Een Britse rechtbank oordeelde uiteindelijk in maart 2024 dat Wright niet Nakamoto is, waarbij een rechter concludeerde dat Craig Wright “uitvoerig heeft gelogen,” zich bezighield met “technobabbel” en “lang niet zo slim is als hij denkt te zijn.”

norbert bitcoin tweet whitepaper
Bron: Norbert op X.

Herpublicatie en wereldwijde steun

De beheerder van Bitcoin.org, Hennadii Stepanov, kondigde de terugkeer van het Bitcoin whitepaper aan door een link naar de PDF te delen op platform X (voorheen Twitter). Door juridische beperkingen moest Bitcoin.org de toegang tot het whitepaper voor gebruikers in het VK stopzetten en toonde in plaats daarvan een citaat van Satoshi: “Het maakt gebruik van de aard van informatie die gemakkelijk te verspreiden is, maar moeilijk te onderdrukken.”

Als reactie op Wrights dreigementen om iedereen die het whitepaper publiceerde aan te klagen, besloten talrijke uitgevers het document samen te delen als een daad van protest. De crypto-afdeling van Jack Doresy’s Square hostte het document, net als een aantal overheden, waaronder die van de VS, Estland en Colombia. Een gebruiker stelde zelfs een lijst samen van meer dan 100 websites die het Bitcoin whitepaper hostten, als een manier om “terug te vechten tegen Wright’s onzin.”

Koop je Bitcoin voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme