Bitcoin koers maakt weer een sprongetje na bullish nieuws van de Fed, krijgen de bulls steeds meer de overhand?

Bitcoin (BTC) was gisteren eigenlijk net bezig met een consolidation, een daling van ongeveer 5%, toen er plots uitstekend nieuws kwam vanuit de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Jerome Powell, vaak afgekort tot JPOW op enkele internetfora, kondigde aan dat de centrale bank de renteverhogingen zal pauzeren voor de komende tijd.

De rente zal daarmee blijven staan op 5,25% tot 5,5%. Daar kwam zelfs nog een laagje zoetigheid bovenop: de Federal Reserve voorziet mogelijk al enkele verlagingen van de rente gebeuren in het nieuwe jaar. 

Dit is bullish voor Bitcoin, omdat een dalende rente een stimulerend effect heeft op de economie en de aandelenmarkt. Hoewel dat niet per se direct een effect heeft op BTC en cryptovaluta’s, is het aannemelijk dat als er meer geld is dat op zoek is naar bedoeling, dat er ook meer kapitaal de cryptomarkt in zal vloeien.

Eerder gestreden om hetzelfde terrein

Sinds de mededeling is Bitcoin gestegen met bijna 5% en is de koers weer boven de $43.000 beland. De afgelopen weken bleek de $44.000 een flinke milestone, want er heerste een sterke resistance rond dat prijsniveau. Meerdere keren doorbrak de koers de $44.000, zoals op 6 en 8 december, voordat de sellers de koers weer wisten te drukken. Met de trend van vandaag kan BTC eventueel weer dat niveau bereiken en er misschien deze keer zelfs voorbij stijgen. 

Op het moment staat de koers van BTC op 63% van de all time high van $69.000. Er is dus nog een flinke weg te gaan voordat de gekte echt toeslaat. De meest explosieve gains gebeuren meestal pas wanneer een all time high wordt doorbroken en een crypto belandt in price discovery. De weg daar naartoe is meestal slingerend, met veel pieken en dalen. Of die weg ondertussen wel ingeslagen is, dat weet natuurlijk niemand zeker. Wel zijn we nu dichterbij dan een maand geleden, laat staan een jaar geleden.

Wat brengt de (nabije) toekomst?

Als we een klein kijkje nemen het nieuwe jaar in, dan staan er interessante dingen te gebeuren voor de crypto markt, met name Bitcoin. Ten eerste verwachten velen dat er in januari dan eindelijk een spot Bitcoin ETF op de markt gaat komen. Er zitten op het moment veel aanvragen in de pijplijn bij de SEC, die jarenlang alle verzoeken voor spot Bitcoin ETFs afwees.

Neem bijvoorbeeld een kijkje naar deze lijst. De eerste spannende deadline is 1 januari met de aanvraag van Grayscale om hun Bitcoin Trust om te zetten naar een spot BTC ETF. Eerder heeft de SEC hier nee tegen gezegd, maar ze werden teruggefloten door rechter Neomi Rao, die vond dat de onderbouwing vanuit de SEC voor de afwijzing zwak was. Volgens Rao zit er namelijk weinig wezenlijk verschil tussen spot crypto ETFs en de ETFs die op futures gebaseerd zijn die nu al op de markt zijn. In ieder geval als het aankomt op het beschermen van beleggers tegen fraude en andere onreine praktijken. 

Ten tweede staat de Bitcoin halving er aan te komen. Zie de countdown hier. Nog ongeveer 4 maanden totdat de block reward voor het minen van een geldige block voor de Bitcoin blockchain wordt gehalveerd. Die halvering zorgt ervoor dat er veel minder Bitcoin dagelijks de markt op komt om verkocht te worden door miners die hun kosten moeten dekken. De basisprincipes van vraag en aanbod voorspellen dat een daling in aanbod leidt tot een stijging in prijs. Historisch gezien zien we dat ook gebeuren: na elke halving event is er tot op heden een bull markt geweest. 

Alles bijeen genomen zijn het spannende tijden voor de crypto sector waarin veel op het punt staat te gebeuren. Maar: garanties over koersstijgingen zijn er nooit. Beleggers doen er goed aan om voldoende onderzoek te doen voordat zij besluiten tot een investering. 

Avatar foto
Michiel is een Masterstudent Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voor het behalen van zijn Bachelor Computer Science aan de Technische Universiteit Delft heeft hij verscheidene vakken gevolgd over blockchain-technologie, gedistribueerde algoritmes en cryptografie, onder andere. Al in 2017 raakte hij onverminderd geïnteresseerd in de werelden van cryptovaluta's en distributed-ledger technologie. Sindsdien volgt hij op de voet zowel de technologische als financiële ontwikkelingen in deze opbloeiende sector.